Brandweer heeft slapeloze nachten door boerenprotesten

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – De brandweer heeft slapeloze nachten door de acties van boze boeren in het Zwolse buitengebied. Dit letterlijk en figuurlijk.

Al voor het ochtendgloren moesten de brandweerlieden donderdag in actie komen om een afvalbrand in de berm van de A28 te blussen. De Veiligheidsregio liet in een schriftelijk statement weten zich ernstig zorgen te maken over de levensgevaarlijke acties. Zij roepen de boeren dan ook op om te stoppen met acties die gevaar kunnen opleveren.

De eerste tekenen van het boerenverzet zijn zichtbaar bij de Lichtmis. Het is de meest onschuldige vorm van protest. De omgekeerde Nederlandse vlaggen wapperen hoog in de lantaarnpalen. Dat niet alle protesten vreedzaam zijn blijkt langs de snelweg. Links en rechts van de A28, tussen de Lichtmis en Hessenpoort, doemen de zwart verschroeide plekken op in de bermen. Het is goed te zien dat hier stapels hout met autobanden in brand zijn gestoken. Gisteravond, vannacht en vanmiddag blusten de korpsen van Zwolle, Hasselt en Staphorst meerdere afval- en bermbranden in het buitengebied van Zwolle.

Ook in de aangrenzende Veiligheidsregio’s is het sinds gisteren raak met de uit de hand gelopen protesten. De Veiligheidsregio’s IJsselland, Noord- en Oost Gelderland en Twente schreven een gezamenlijk statement. Dit samen met de politie Oost Nederland en Rijkswaterstaat. De instanties hechten aan het recht om te demonstreren. Branden stichten, afval en asbest dumpen en het uitrijden van mest horen daar volgens de diensten niet bij. De politie is inmiddels gestart met het opsporen van de mensen die hier verantwoordelijk voor zijn. Op brandstichting en asbest dumpen staan gevangenisstraffen van twaalf jaar.

De acties van de afgelopen dagen brengen de verkeersveiligheid op de snelwegen ernstig in gevaar. Volgens de hulpverleners kunnen er makkelijk levensgevaarlijke situaties ontstaan voor weggebruikers. De brandweer maakt zich ook grote zorgen over de brandstichtingen. Momenteel kunnen natuurbranden snel en onvoorspelbaar uitbreiden. In de regio IJsselland geldt momenteel fase 2. Burgers worden daarom verzocht extra alert te zijn en het gezonde verstand te gebruiken in de natuur.

De protestvuren langs de snelweg belemmeren de brandweer ook bij het uitvoeren van hun taak. Als het Zwolse brandweerkorps dit soort branden staat te blussen kunnen ze minder snel bij een woningbrand zijn in de stad.

Foto's 3
Brandweer heeft slapeloze nachten door boerenprotesten - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Brandweer heeft slapeloze nachten door boerenprotesten - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Brandweer heeft slapeloze nachten door boerenprotesten - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp