Zwolle komt in onderzoek als beste onderwijsstad van Nederland naar voren

Foto van auteur

Foto: Stockfoto

Zwolle – Zwolle is volgens een deze maand verschenen onderzoek naar ‘beste gemeenten’ geëindigd als beste onderwijsstad van Nederland, nog vóór studentensteden Groningen en Nijmegen. “Universitair onderwijs uitgezonderd, is in Zwolle voor elke leeftijd en niveau een opleiding te vinden”, zeggen onderzoekers van Bureau Louter in Elsevier.

Ook andere voorzieningen, zoals zorg, winkels, recreatie en de grootstedelijke ambiance van een mooie, historische binnenstad liggen in Zwolle op een hoog niveau. Over de hele linie staat Zwolle daardoor tussen de grote steden (vanaf 100.000 inwoners) op de tweede plaats in woonaantrekkelijkheid. Alleen Haarlem heeft als stad een nóg beter woonklimaat. Ook het feit dat Zwolle onder de grote steden – na Apeldoorn – de meest ‘harmonieuze’ is, draagt bij aan een aantrekkelijke woonomgeving.

Al langer is bekend dat het geheim van de economische prestaties van Zwolle ligt in ‘brede welvaart’. Doordat niet alleen materiële welvaart, maar ook zorg en onderwijs, milieu, veilige leefomgeving en saamhorigheid er op een hoog niveau liggen, vestigen talenten en bedrijven zich graag in Zwolle. Terwijl voor zittende bewoners de kwaliteit van leven hoog blijft. Bureau Louter onderzocht andere aspecten dan bijvoorbeeld CBS en Atlas Research. Louter keek naar 122 aspecten, gewogen naar de voorkeur van de gemiddelde Nederlander. Maar voor de vele nummer één en twee-noteringen van Zwolle maakte dat weinig verschil. Dat is op zich al een prestatie: Amsterdam bijvoorbeeld staat hoog op veel ranglijsten, maar kukelt qua leefbaarheid vaak naar de laagste regionen.

‘Brede welvaart’ verklaart ook mede dat Zwolle van alle 81 kernsteden – na Hoorn – de beste binnenstad heeft. “De gemiddelde Nederlander heeft behoefte aan zowel voorzieningen als rust en ruimte”, zo staat in Elsevier te lezen. Het verschil tussen de binnenstad en andere wijken in de stad is bovendien niet groot. Ook daar ligt het voorzieningenniveau ruim boven het Nederlands gemiddelde. Van de zeven Overijsselse buurten die zich kunnen meten met de allerbeste buurten in Nederland, liggen er maar liefst vier in Zwolle: Oud-Schelle (29e van 8.000 buurten), Wipstrik-Noord (31), Brinkhoek (45) en Katerveer (88).

Natuurlijk zijn er grote steden, zoals Amsterdam en Maastricht, waar méér horeca en cultuur te vinden is dan in Zwolle. Maar die leggen het af op het aspect ‘harmonie’, ofwel een gezonde, veilige omgeving, gunstige samenstelling van de bevolking en saamhorigheid. Qua harmonie is de hele regio Zwolle toonaangevend in Nederland. Niet minder dan vijf kernen uit de regio staan in de toptien van 344 gemeenten qua ‘harmonie’. Dalfsen (4), Staphorst (5), De Wolden (6), Westerveld (8) en Ommen (9) behoren tot de best gehechte gemeenten van het land. Ook Raalte (16), Olst-Wijhe (18), Zwartewaterland (19) en Hardenberg (29) zijn opvallend harmonieus. Zwolle pikt daarvan als grote stad een graantje mee, met opnieuw zilver – ditmaal voor ‘harmonie’ – tussen de 100.000+ steden.

Het artikel over ‘Beste Gemeenten’ verscheen in weekblad Elsevier van afgelopen zaterdag. Het volledige onderzoeksrapport ‘Waar willen we wonen 2022’ is te vinden op www.bureaulouter.nl.