Verdachte McDonald’s moorden wilde einde aan zijn leven maken

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Veysel Ü., de 32-jarige Rozendaler die er van verdacht wordt de dodelijk schoten op de gebroeders Torunlar te hebben gelost, heeft een poging gedaan om een einde aan zijn leven te maken. De dienst Justitiële Inrichtingen openbaarde de feiten en omstandigheden. De identiteit van de gedetineerde is niet bekend gemaakt. Een bron binnen justitie laat weten dat het ‘met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’ gaat om Veysel Ü..

Op vrijdag 1 juli meldde Ü.zich bij personeel van het huis van bewaring Dordrecht. Hij zou zich onwel voelen. Na controle door de medische dienst werd besloten om de verdachte van de McDonalds moorden naar het ziekenhuis te vervoeren. Dit gebeurde niet per ambulance, maar met een arrestantenbusje van justitie. In het ziekenhuis verslechterde de gezondheidstoestand van Ü. snel. Artsen constateerden dat een spijker van dertien centimeter in zijn lichaam zat. Volgens de arts zou de spijker al enige dagen in het lichaam hebben gezeten. Ü. moest onder het mes, een chirurg verwijderde toen de spijker met succes.

De politie onderzoekt hoe de spijker in het lichaam van Ü. terecht is gekomen. Vermoedelijk is het afkomstig uit de arbeidszaal van het huis van bewaring. Ü. is na zijn operatie verhoord door agenten. Hij weigerde een verklaring af te leggen. Camerabeelden gemaakt in het huis van het bewaring zijn geanalyseerd. Ook zijn verslagen van de medewerkers bestudeerd. Dit leidde tot de conclusie dat het waarschijnlijk om een zelfmoordpoging is gegaan. Om herhaling te voorkomen wordt Veysel Ü. overgeplaatst naar een Penitentiair Psychiatrisch Centrum. In Nederland zijn vier psychiatrische centra voor gedetineerden, waaronder één in Zwolle.

Ü ondernam de zelfmoordpoging minder dan een week voor hij voor de eerste keer in de Zwolse rechtbank moest verschijnen. Het was al voor de pro-formazitting bekend dat de vermeende schutter niet aanwezig zou zijn. Een reden werd destijds niet genoemd.

Denk jij aan zelfmoord? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.