Mysterie van Holtenbroek: Waar zijn de ‘anti-asielboot-spandoeken’ gebleven?

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Het houdt de gemoederen in Holtenbroek flink bezig. De protestspandoeken tegen de opvangboot voor vluchtelingen zijn spoorloos verdwenen. De beschuldigende vinger wijst naar politieagenten die de spandoeken zouden hebben verwijderd. Al dan niet in opdracht van de burgemeester of de gemeente.

Maandagochtend meerde het veelbesproken schip af in de Prinses Margriethaven. Wijkbewoners kijken vanachter hoge hekken toe hoe de boot in orde wordt gemaakt voor de gasten. Het gesprek gaat al snel weer over de spandoeken die verwijderd zijn door de politie. Op de spandoeken zou hebben gestaan ‘AZC, nee!’ en een tekst dat de boot met asielzoekers niet naar Zwolle moet varen maar naar Mekka.

Simen Klok, woordvoerder van de politie, bevestigt dat er een melding over de spandoeken is binnengekomen. “Wij zijn ter plaatse geweest in het weekend. Agenten hebben beoordeeld dat er geen acute noodzaak was om de spandoeken weg te halen,” aldus Klok.

Op haar beurt heeft de politie de gemeente geïnformeerd over het protest. “Er zijn inderdaad mensen van ons geweest,” weet Sam Rademaker, woordvoerder van de gemeente Zwolle. Ook zij kwamen tot de slotsom dat er geen enkele reden voor de gemeente was om de spandoeken weg te halen. “Mensen mogen kenbaar maken dat ze het niet eens zijn met beleid van de gemeente,” zegt Rademaker. Net als Berthold Snippe, wijkagent in Holtenbroek, geeft hij aan dat overheid en politie van niemand het recht om te demonstreren of een mening te uiten willen afnemen.

Wie de spandoeken wel heeft verwijderd blijft de vraag. Vermoedelijk zijn de teksten een doorn in het oog geweest van burgers die voorstander zijn van de asielboot in Zwolle.

Locatie

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)