Informatieavond Asielboot: “Hopelijk gaat vanavond beter dan in Kamperpoort”

Foto van auteur

Foto: Peter Maat

Zwolle – De omwonenden van het asielschip in de Prinses Margriethaven krijgen dinsdagavond meer informatie over de tijdelijke vluchtelingenopvang. Evelina Bijleveld, raadslid van Swollwacht, maakt zich op voorhand al grote zorgen over het verloop van de bijeenkomst.

In Holtenbroek heerst momenteel veel onvrede. De omwonenden moesten net als gemeenteraadsleden in de media lezen dat er vluchtelingen uit Ter Apel worden opgevangen in de Prinses Margriethaven. Afgelopen week viel een brief van de gemeente bij de bewoners in de bus en vanavond kunnen zij in gesprek gaan met bestuurders en andere betrokkenen bij de opvang.

“Ik hoop echt dat het deze keer plenair gaat,” zegt Bijleveld. “Gewoon de hele groep die vragen kan stellen. Niet zoals de vorige keer in Kamperpoort.” In de Kamperpoort ontstond veel ophef na een soortgelijke informatieavond. De bewoners gingen bij aparte tafeltjes individuele gesprekken aan met onder meer bestuurders.

“Die mensen moesten vijf of zes keer hun zorgen uitten en vragen stellen,” zegt Bijleveld. De bewoners van de Kamperpoort ervaarden het tevens als bezwaarlijk dat ze niet wisten wat de zorgen waren die bij andere buurtbewoners heersten. “Er waren toen mensen die verschillende antwoorden kregen bij de tafeltjes,” vertelt Bijleveld. De burgemeester beloofde na de informatieavond in Kamperpoort beterschap. “Daar is nog weinig van te merken. De communicatie rondom de boot is waardeloos,” aldus Bijleveld.

Bij de omwonenden van de Prinses Margriethaven leven nog veel vragen. Ze willen zekerheid over hoe lang het schip mag blijven liggen. Ook weten ze nog niets over de samenstelling van de groep vluchtelingen. Bijleveld heeft uit de media vernomen dat het zou gaan om een groep van tachtig vluchtelingen uit Ter Apel. Voornamelijk mannen en kinderen in bezit van zwemdiploma. De eerste vluchtelingen zouden morgen al hun intrek nemen op het schip.

“Dat geeft natuurlijk ook veel zorgen. Het zijn de lessen van de opvang destijds in de IJsselhallen,” zegt Bijleveld. “Vanaf volgende week fietsen er weer meer kinderen en vrouwen langs het schip. De Prinses Margriethaven ligt langs de fietsroute tussen Stadhagen en de binnenstad. “Tijdens de uitgaansavonden fietsen er veel mensen. Dat geeft ons toch wel een stukje zorg en hoe dat gaat met beveiliging,” aldus Bijleveld.

Het fractielid is voorts ontstemd over de politieke gang van zaken. De coalitiepartijen blokkeerden een debat van de gemeenteraad over de kwestie. “We hebben nu gevraagd of het debat over de vluchtelingenopvang op 5 september kan plaatsvinden,” zegt Bijleveld. Die avond komt de gemeenteraad voor de eerste keer weer samen na de vakantie. “We gaan ervan uit dat het doorgaat maar morgen krijgen we het definitieve antwoord.”

Foto's 3
Informatieavond Asielboot: “Hopelijk gaat vanavond beter dan in Kamperpoort” - Foto: Peter Maat
Foto: Peter Maat
Informatieavond Asielboot: “Hopelijk gaat vanavond beter dan in Kamperpoort” - Foto: Peter Maat
Foto: Peter Maat
Informatieavond Asielboot: “Hopelijk gaat vanavond beter dan in Kamperpoort” - Foto: Peter Maat
Foto: Peter Maat
Locatie