Automobilist en scooterrijdster aangemerkt als verdachten na ernstig ongeval op Brink

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – De automobilist en de bestuurster van een scooter die donderdagavond betrokken waren bij een ernstig ongeval op de Brink worden door de politie gehoord als verdachte. Een 23-jarige vrouw uit Zwolle, die als passagier achterop de scooter zat, raakte ernstig gewond door de botsing.

Het veroorzaken van een verkeersongeval met letsel door schuld is strafbaar. Een enkele verkeersfout is onvoldoende om te kunnen spreken van schuld. Het moet gaan om een aanmerkelijke mate van verwijtbare schuld. Bij de 19-jarige maaltijdbezorger zal onder meer gekeken worden naar zijn snelheid. Op de Brink geldt een maximumsnelheid van dertig kilometer per uur. De politie zal bij de 22-jarige scooterrijdster uit Zwolle de aandacht vooral richten op het niet verlenen van voorrang aan de pizzabezorger.

De Zwolse reed met haar scooter vanaf het Koewegje de Brink op. Ze verliet een uitrit toen ze richting de Diezerkade wilde rijden. Iedereen die een uitrit verlaat moet al het kruisende verkeer, inclusief voetgangers, voorrang geven. “Als het een gelijkwaardig kruispunt was geweest, had alles op één niveau moeten liggen,” zegt Sam Rademaker, woordvoerder van de gemeente Zwolle. Verkeersborden of haaientanden om het extra te benadrukken zijn niet nodig. Het is wel de grote wens van de ANWB. “In geval van een uitritconstructie worden er in de regel geen borden geplaatst om de geldende voorrangssituatie te benadrukken. De vormgeving van een uitritconstructie vervangt dit bord feitelijk,” aldus Rademaker. Op de Brink is sprake van een dergelijke uitritconstructie. “Bijvoorbeeld in dit geval de verhoging die je oprijdt en afrijdt bij het naderen en verlaten van het punt,” legt Rademaker uit. “De verhoging in het Koewegje ligt alleen wat verder terug, ter hoogte van huisnummer 26. Daarnaast loopt het voetpad dat gekruist wordt visueel door.”

Snelheidsovertredingen en overtredingen van voorrangregels kunnen voldoende zijn om schuld te bewijzen. Op het veroorzaken van een ongeval met letsel door schuld staat, in beginsel, een maximale gevangenisstraf van anderhalf jaar.