In- en uitchecken in bussen RRReis met betaalpas en creditcard

Foto van auteur

Foto: RRReis

Zwolle – Reizigers in Zwolle kunnen vanaf vandaag in alle bussen van de Zwolse Stadsdienst RRReis in- en uitchecken met een contactloze betaalpas of creditcard, ook op hun mobiel.

Na een succesvolle start in achttien bussen eerder dit jaar, is de nieuwe betaalvorm naast de OV-chipkaart nu beschikbaar in 73 bussen die door Zwolle rijden. Het betreft bussen die voorzien zijn van het OVpay-logo. Reizigers met een overstap buiten de stadsgrens van Zwolle wordt geadviseerd met hun OV-chipkaart te reizen.

De OV-chipkaart krijgt een opvolger en er komen nieuwe betaalvormen bij. RRReis: “De reiziger bepaalt straks zelf hoe hij of zij betaalt. Reizen met het openbaar vervoer wordt daardoor steeds slimmer en steeds makkelijker. Deze nieuwe betaalvormen worden door de gezamenlijke OV-bedrijven en Translink landelijk ingevoerd onder de overkoepelende naam OVpay.”

In- en uitchecken met een betaalpas of creditcard is een van die nieuwe betaalvormen. Voor Keolis is het een aanvulling op de reeds bestaande mogelijkheden om te reizen met de OV-chipkaart of met een barcode.

Reizigers kunnen vanaf 1 september in- en uitchecken met een betaalpas bij RRReis in alle bussen van de Zwolse Stadsdienst. Gebruikt kan worden een betaalpas van ABN AMRO, ASN Bank, bunq, ING, Rabobank, RegioBank of SNS. Ook een contactloze creditcard van Mastercard of Visa (uitgegeven door ICS) is bruikbaar voor in- en uitchecken. Een smartphone die aan een van de genoemde betaalpassen is gekoppeld werkt ook, aldus RRReis. De bestaande OV-chipkaart en barcode blijven gewoon functioneren.

De bussen zijn aan de buitenkant voorzien van herkenbare logo’s, zodat de reizigers weten dat in deze bussen gebruikgemaakt kan worden van OVpay: in- en uitchecken met de contactloze betaalpas en creditcard. Reizigers die overstappen op een lijn zonder OVpay wordt geadviseerd met hun OV-chipkaart te reizen.

Reizen met een betaalpas werkt hetzelfde als met de OV-chipkaart: een reiziger checkt in bij een kaartlezer met een contactloze betaalpas, plastic of op een mobiel – en start de reis. Bij het verlaten van de bus checkt de reiziger uit met dezelfde betaalpas. De prijs voor de reis is gelijk aan reizen met een OV-chipkaart zonder korting of abonnement. In een later stadium wordt het ook mogelijk kortingsproducten te koppelen aan een betaalpas of creditcard.

De kosten van gemaakte reizen op een kalenderdag worden bij elkaar opgeteld en de daarop volgende dag heel vroeg in de ochtend als één totaalbedrag afgeschreven. Dat totaalbedrag is zichtbaar voor de reiziger op het betaaloverzicht van de betreffende bank of creditcardverstrekker. De reiziger kan zijn of haar reisoverzicht terugvinden door op www.ovpay.nl/reisoverzicht de code in te vullen die is vermeld in het betaaloverzicht van de bank met de omschrijving NLOV.