Spoeddebat over asielboot gaat niet door: ‘Volt voor karretje van coalitie gespannen’

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Het spoeddebat over de asielboot in de Prinses Margriethaven gaat vanavond niet door. Volt diende maandagochtend een nieuw agenderingsverzoek in. Het verzoek kan rekenen op steun van de voltallige coalitie en de fracties van PvdA en de Partij voor de Dieren. Eveline Bijleveld van Swollwacht is furieus. “Volt is gewoon voor het karretje van de coalitie gespannen.”

Bewoners van Holtenbroek vernamen via de media dat een cruiseschip in de Prinses Margriethaven kwam te liggen voor de opvang van vluchtelingen. Swollwacht en VVD vroegen een spoeddebat aan tijdens het reces van de gemeenteraad. Dit werd geblokkeerd door de coalitie van ChristenUnie, GroenLinks, D66 en CDA. Vervolgens kwamen de twee partijen met het verzoek om vanavond te debatteren.

Als donderslag bij heldere hemel kreeg Evelina Bijleveld vanochtend te horen dat Volt een nieuw agenderingsverzoek had ingediend. Direct werd haar duidelijk dat het verzoek op grote steun in de raad kon rekenen. “Ik vind het gewoon schandalig, zo gaan we niet met elkaar met elkaar om,” zegt Bijleveld. “Ik ben echt woest.”

Saillant detail is dat de gemeenteraad dit weekend op de hei bivakkeerde. De thema’s van de heisessies waren de onderlinge samenwerking tussen de partijen, burgers meer bij de stad betrekken en het herstellen van het vertrouwen in de politiek. Swollwacht was aanwezig en zegt niets te hebben gemerkt van het nieuwe agenderingsverzoek.

Ook de VVD heeft er niets van gemerkt “Het is gewoon beschamend! Ze hebben het weekend, tussen de bedrijven door, gebruikt om dit plannetje te smeden,” zegt Johran Willegers, fractievoorzitter van de liberalen. Willegers vernam dit nieuws vandaag via de media. “Het is een politiek spelletje en gewoon bizar,” aldus Willegers. “Er zijn ook insprekers en alles was gewoon geregeld voor vanavond.”

Cankut Ercan, fractievoorzitter van Volt, ontkent dat hij voor het karretje van de coalitie is gespannen. “Er moet een debat komen over dit onderwerp maar een spoeddebat is hiervoor niet het het juiste middel,” aldus Ercan. “Het debat moet veel breder worden getrokken. Het moet niet alleen gaan over de boot in de Margriethaven. Ook over andere locaties, voor nu en de toekomst.” De wijze van communiceren met omwonenden moet wat Ercan betreft zeker een onderwerp van debat blijven.

In een persverklaring lieten zeven partijen vanmiddag weten het nieuwe agenderingsverzoek te steunen. Het lijkt erop dat vanavond de burgers uit Holtenbroek wel hun woordje kunnen doen in de raadszaal. Vervolgens wordt er gestemd over het agenderingsverzoek en kan iedereen weer huiswaarts.