Plan voor tien rijwoningen in De Tippe

Foto van auteur

Impressie stadsboerderij
Foto: stadshagen.nl

Zwolle – Ontwikkelaar Heutink Groep gaat in De Tippe in Stadshagen tien rijwoningen ontwikkelen. Heutink Groep uit Genemuiden heeft de aanbesteding gewonnen die door de gemeente Zwolle was uitgeschreven voor de ontwikkeling en bouw op deze kavel.

Er komen vijf rijwoningen met twee verdiepingen en een plat dak. De andere vijf woningen krijgen drie lagen en een plat dak. “De woningen worden duurzaam en natuurinclusief ontwikkeld, waarbij ook rekening gehouden wordt met klimaatadaptatie en circulariteit,” aldus de gemeente. De locatie grenst aan het Weidepark, het toekomstige buurtpark van De Tippe.

Wethouder Monique Schuttenbeld: “De werkwijze en visie van Heutink Groep passen perfect bij de mooie ambities van De Tippe. Dit wordt een duurzame buurt waar veel ruimte is voor creativiteit en innovatie. We werken samen met ontwikkelaars en toekomstige bewoners aan duurzame, circulaire en energiezuinige woningen in een klimaat adaptieve, natuur- en sociaal inclusieve omgeving.”

Loice de Beer, ontwikkelaar bij Heutink Groep: ”Wat ons drijft is het duurzaam ontwikkelen en bouwen van woningen die bijdragen aan gezonde en prettige leefomgevingen, waar de bewoners lang van kunnen genieten. Dit doen wij door nauw samen te werken met de toekomstige bewoners, omwonenden, landschapsarchitecten en experts op gebied van natuurinclusiviteit, klimaatadaptatie en circulariteit. Zo verhogen we het woongenot van mens en dier én dragen we bij aan duurzamere woningbouw. We gaan graag in De Tippe aan de slag!”

De komende maanden wordt het plan voor de tien woningen verder uitgewerkt en ontworpen. Naar verwachting start de bouw eind 2023.

Midden in De Tippe komen een singel en een groot park, het Weidepark, een soort stadsboerderij, die Zwolle verbindt met de IJsseldelta. De boerderij moet een centrale ontmoetingsplek worden, en bewoners kunnen een aandeel krijgen in de stadslandbouw. De singel en de waterplas zijn onderdeel van een soort ‘getijdenlandschap’: in tijden met veel regen werkt het als een soort waterbuffer. In het park is veel ruimte om te spelen en te wandelen.

De bouw van de eerste woningen in de Tippe is inmiddels begonnen. Er komen ruim 1300 woningen in drie buurtschappen. Gemeente Zwolle: “Het is een mooie mix van (sociale) huurwoningen en koopwoningen in verschillende prijsklassen. In de buurt komen kleine startersappartementen en grote vrijstaande gezinswoningen en alles ertussenin. Er is extra aandacht voor betaalbaarheid.”

De gemeente Zwolle heeft daarvoor een pakket maatregelen opgesteld zodat in De Tippe meer goedkope koop- en huurwoningen kunnen worden gerealiseerd dan eerder gepland. Gemeente Zwolle: “Het gaat om 150 woningen in de betaalbare categorie. Dit kan onder andere door meer woningen op een kavel te plaatsen (verdichting) en door kleinere en andere soorten woningen te bouwen, zoals rug-aan-rugwoningen en beneden-boven woningen. Woningcorporatie DeltaWonen start medio oktober met de bouw van 29 sociale huurwoningen en door de woningcorporatie SWZ worden nu 32 woningen gebouwd.”