Eerste eigen productie van Zwolse theaters: Sympathy for the Devil

Foto van auteur

Sympathy for the Devil
Foto: Kasper Veenstra

Zwolle – Zwolse theaters presenteert haar eerste eigen productie: Sympathy for the Devil. Afgelopen week zijn de repetities van deze meedogenloze muziektheatervoorstelling van start gegaan. Sympathy for the Devil is vanaf november te zien in twintig theaters in het hele land.

In het jaar dat The Rolling Stones zestig jaar bestaan toont de voorstelling een ongefilterd verhaal over twee sensationele jonge vrouwen en muzen van The Stones: Marianne Faithfull en Anita Pallenberg, dé stijliconen van de swinging sixties. Sympathy for the Devil is geschreven door Sophie Kassies en muzikaal omlijst door de band Stones Sessions.

Marianne Faithfull wordt gespeeld door Pip Lieke Lucas, bekend van onder andere theatercollectief Collectiet, Dirty Lines (Netflix) en De Luizenmoeder. Anita Pallenberg wordt gespeeld door Eva van der Post, bekend van 14 DE MUSICAL, Onze Jongens in Miami en Soldaat van Oranje. De twee vrouwen belichamen de vrijheidsdrang van een hele generatie. Maar wat is de prijs van roem en roekeloosheid?

Het verhaal speelt zich af in 1966, alles moet anders. Een nieuwe wereld wordt geboren, met eigen muziek, mode en een eigen moraal. Het einde van een preutse generatie. Midden in die draaikolk ontmoeten de jonge vrouwen elkaar. Een levenslange vriendschap begint. Beeldschoon, avontuurlijk en gulzig storten ze zich in het leven in de spotlights, om tot op de bodem leeg te slurpen.

Sympathy for the Devil volgt Anita en Marianne backstage. Hun leven zal hoge pieken kennen maar ook diepe dalen. Een verhaal over liefde en verleiding in een actuele, rauwe productie. De parallellen met ‘nu’ zijn sterker dan gedacht.

De makers willen wegblijven van een tribute voor de Stones maar gebruiken de befaamde band Stones Sessions als populair en herkenbaar ingrediënt. “Deze theatervoorstelling is daarmee ook een echte must-see voor Stones-liefhebbers,” aldus de makers.

Doorgewinterde scriptschrijver Sophie Kassies (Judas, Turks Fruit, Lost Tango) brengt het verhaal op een aansprekende manier tot leven en koppelt dit aan het heden. De kracht van Kassies is dat zij als geen ander een verhaal op verschillende niveaus kan vertellen.

De regie van deze voorstelling is in handen van Zwolse maker Boudewijn Koops. Sinds 2021 is Koops werkzaam als artistiek directeur van cultuurstichting Gelijkspel en is hij als regisseur verbonden aan Koorbazen.

Kaarten voor Sympathy for the Devil zijn te koop via de theaters.

Foto's 4
Scriptlezing Sympathy for the Devil - Foto: Kasper Veenstra
Scriptlezing Sympathy for the Devil
Foto: Kasper Veenstra
Scriptlezing Sympathy for the Devil - Foto: Kasper Veenstra
Scriptlezing Sympathy for the Devil
Foto: Kasper Veenstra
Eerste eigen productie van Zwolse theaters: Sympathy for the Devil - Foto: Kasper Veenstra
Foto: Kasper Veenstra
Sympathy for the Devil - Foto: Kasper Veenstra
Sympathy for the Devil
Foto: Kasper Veenstra