IJsbeelden Festival in Zwolle zonder ijskunstenaars uit Rusland

Foto van auteur

Opbouw IJsbeelden Festival 2019
Foto: Arjen van der Zee

Zwolle – Het grootste ijssculpturen-festival van Europa staat vanaf half december weer in Zwolle. Het IJsbeelden Festival wordt opgebouwd door professionele ijskunstenaars, carvers genoemd, afkomstig uit de hele wereld. Dit jaar is besloten om geen carvers uit Rusland uit te nodigen.

De voorbereidingen voor het grote ijsbeelden-evenement zijn in volle gang. Hoewel het festival vanwege corona twee jaar werd geannuleerd, is de organisatie al die tijd wel bezig geweest met het organiseren van het evenement. De afgelopen twee jaren waren daarom zeer teleurstellend voor carvers, leveranciers, publiek en organisatie.

Eric Broekaart, organisator van het IJsbeelden Festival: “Het is zo vervelend om jaarlijks verwachtingen te scheppen en het dan niet kunnen waarmaken. Helaas heb ik geen glazen bol, elk jaar ben ik er gewoon voor gegaan. Als je niet begint met de organisatie, dan weet je zeker dat het niet doorgaat.”

De glazen bol is er nog steeds niet maar het vertrouwen in het doorgaan van het evenement is groot. Inmiddels hebben 45 internationale carvers toegezegd dat ze de reis naar Zwolle weer gaan maken. Dit jaar zijn er geen carvers uit Rusland bij. De oorlog in Oekraïne heeft ook zijn weerslag op het organiseren van het IJsbeelden Festival. Normaal komen er een tiental Russen naar Zwolle, Broekaart vindt het pijnlijk dat de oorlog invloed heeft op zijn evenement. Het is echter onmogelijk om de internationale carvers te combineren met de Russische delegatie.

“Er komen veel carvers uit Finland, Polen, Estland, Letland en Oekraïne. Zaken liggen op dit moment veel te gevoelig. Het voelt echter ook niet goed om een groep carvers te bannen die jaarlijks hebben bijgedragen aan het succes van het IJsbeelden Festival. Het is echter niet anders,” aldus de organisator van het evenement. Andere carvers uit Amerika en Finland de plaats van de Russen ingenomen.

Dat betekent niet dat er totaal geen Russische carvers op het IJsbeelden Festival aanwezig zullen zijn. Diverse carvers uit Rusland leven al jarenlang in Europa. “Het is mooi om te zien welke banden zij onderhouden met Oekraïne en hoe ze Oekraïense carvers helpen om in contact te komen met de organisatie van het IJsbeelden Festival,” aldus organisator Eric Broekaart.

Nederlands IJsbeelden festival 2022 – 2023
Datum: 17 december 2022 t/m 5 maart 2023
Locatie: IJsselhallen, Rieteweg 4, 8011 AB Zwolle
Openingstijden: Elke dag van 10.00 tot 17.00 uur, behalve op maandag. In de kerst- en voorjaarsvakantie ook op maandag geopend.