Zwollenaren helpen elkaar tijdens Tuinhulpdag

Foto van auteur

Foto: Ingezonden foto

Zwolle – Op zaterdagochtend 1 oktober sloegen bijna 30 vrijwilligers de handen ineen tijdens de eerste editie van de Tuinhulpdag, georganiseerd door Zwolledoet! en Stichting Present Zwolle. In verschillende wijken losten zij tuinhulpvragen op van Zwollenaren die dit om fysieke of mentale redenen niet zelf kunnen.

Moe maar voldoen lopen de laatste vrijwilligers met een schep onder hun armen de verzamelruimte binnen, waar zij de klusochtend afsluiten met een gezamenlijke lunch. Jan (42) en Linda (38) komen terug bij een vrouw uit Zwolle-Zuid waar zij het onkruid uit de voortuin gehaald hebben. ‘’Er kwamen zoveel elementen bij elkaar deze ochtend. Ik ben lekker actief en buiten geweest, ik heb leuke andere Zwollenaren ontmoet, we hebben samen iemand geholpen, en we zijn circulair bezig geweest. Ik ga goed gevuld weer naar huis – super bedankt dat jullie dit georganiseerd hebben.”

De Tuinhulpdag is in leven geroepen door Stichting Present Zwolle en Zwolledoet!. Beide organisaties zetten zich in voor vrijwilligers en koppelen deze aan hulpvragers. ‘’We zagen een stijging aan tuinhulpvragen en besloten als organisaties de handen ineen te slaan.’’ vertelt Suzanne Vink van Zwolledoet!. ‘’Veel mensen hebben helaas niet het sociale netwerk of de financiële middelen op het moment dat zij hulp nodig hebben. Het is daarom erg mooi om te zien hoeveel Zwollenaren zich willen inzetten voor een ander.’’ Als afsluiter worden de vrijwilligers getrakteerd op een uitgebreide lunch. ‘’Ze hebben vandaag een heleboel huishoudens geholpen’’ vertelt Corlien v/d Meulen van Stichting Present Zwolle. ‘’Nu is het tijd om de vrijwilligers in het zonnetje te zetten.’’

De Tuinhulpdag is zeker voor herhaling vatbaar, bevestigen de dames. ‘’Volgend jaar hopen we natuurlijk op een dubbel aantal vrijwilligers en opgeloste tuinklussen. Maar met hetzelfde aantal zijn we ook heel tevreden!’’ lacht Suzanne. Ook Linda is volgend jaar weer van de partij ‘’Ik ben thuis ook regelmatig in de tuin te vinden, dus een ochtend bij iemand anders helpen is een kleine moeite.’’

Zwollenaren die vrijwilligerswerk willen doen kunnen terecht bij Zwolledoet! en Stichting Present Zwolle. Ben je een sporter, klusser, creatieveling of natuurliefhebber, dan is er een passende vrijwilligersvacature beschikbaar voor jou. Op SamenZwolle vindt je daarnaast eenmalige vrijwilligersklussen. Kijk voor meer informatie op www.samenzwolle.nl/vrijwilligerswerk.