Overijssel gastprovincie van Nationale Viering Bevrijding 2023

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – De provincie Overijssel is de gastprovincie van de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei 2023. Vanuit het provinciehuis en op het festivalterrein in het Park de Wezenlanden in Zwolle organiseert het Nationaal Comité 4 en 5 mei samen met de gemeente Zwolle en stichting Bevrijdingsfestival Overijssel een bijzonder programma.

De NOS is nauw betrokken bij de nationale viering. In het provinciehuis is de 5 mei-lezing, die op tv wordt uitgezonden. Wie de 5 mei-lezing dit jaar zal houden, wordt begin 2023 bekendgemaakt. Aansluitend op het programma in het provinciehuis wordt het Bevrijdingsvuur ontstoken op het Bevrijdingsfestival in Zwolle als startsein voor alle 5 mei-vieringen in het land.

“We voelen ons erg vereerd dat we dit jaar gastprovincie mogen zijn,” zegt commissaris van de Koning Andries Heidema in Overijssel. “Zeker in een tijd waarin het besef van oorlog en vrijheid heel groot is. Dat is ook echt iets dat we in het programma een plek willen geven.” Burgemeester Peter Snijders van Zwolle sluit zich daarbij aan. “Het Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle is al jaren de grootste van het land en trekt een heel divers publiek. Dat gaan we ook terugzien in de viering straks, met een gevarieerd programma dat past in deze bijzondere tijd.”

Ook de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam krijgt komend jaar een Overijssels tintje. Zo zullen Overijsselse scholieren bloemen leggen bij het Nationaal Monument en worden scouts uit Overijssel gevraagd om te ondersteunen bij het leggen van de kransen en het hijsen van de vlaggen tijdens de herdenkingsplechtigheid.