Waterschap controleert met vliegtuig schoonmaak van sloten

Foto van auteur

In vogelvlucht schoonmaak sloten controleren
Foto: WDODelta

Zwolle – WDODelta heeft in de afgelopen weken luchtfoto’s gebruikt voor de controle op het schoonmaken van sloten. Voorheen gebeurde dat met satellietfoto’s. Nu gaan ze uitzoeken wat de voorkeur heeft, luchtfoto’s vanuit een vliegtuig of satellietbeelden.

“Afgelopen jaren maakten we als eerste waterschap in Nederland gebruik van satellietbeelden om te controleren of sloten goed werden schoongemaakt door eigenaren,” vertelt WDODelta-bestuurslid Herman Odink. “Ondanks het succes liepen we ook tegen enkele gebruikers-issues aan. We gaan kijken of we die kunnen oplossen door over te stappen op luchtfoto’s, gemaakt vanuit een vliegtuig met speciale apparatuur.”

De verwachting is dat bij hoge bewolking nog steeds goede foto’s kunnen worden geschoten, omdat het vliegtuig onder de bewolking vliegt. Daarnaast kan ook het vliegmoment beter worden bepaald. “De satelliet komt over wanneer die overkomt en we hopen dat de weercondities dan goed zijn,” licht Odink toe. “Met een vliegtuig kunnen we dit beter en op korte termijn plannen. Daarnaast zijn luchtfoto’s scherper en kan worden ingezoomd op een kleiner oppervlak van de sloten. Het computerprogramma dat de foto’s verwerkt, kan hierdoor een beter beeld geven van welke sloten wel en niet goed zijn schoongemaakt.”

Het schoonmaken van sloten is belangrijk omdat achterstallig onderhoud kan leiden tot wateroverlast of beperkingen in de aan- en afvoer van water. Odink: “Ieder jaar controleren we achtduizend sloten op een goede schoonmaak door eigenaren, zoals gemeenten en agrariërs. Het gaat hierbij om een totale lengte van ongeveer 2500 kilometer. Tot voorheen was hiervoor de inzet nodig van veel medewerkers in het veld. Nieuwe technieken maken het mogelijk deze controle met veel minder mensen uit te voeren. Dit is efficiënter en bespaart kosten. Satellietbeelden waren hierin een eerste stap. Nu proberen we het te finetunen met luchtfoto’s. Uiteindelijk rolt er een lijst uit de computer met groene vinkjes en rode kruisjes. Onze medewerkers hoeven hierdoor alleen nog die locaties te bezoeken die niet als ‘schoon’ worden aangemerkt.”

Vóór 15 november zijn de luchtfoto’s gemaakt, want voor die datum zouden de sloten schoongemaakt moeten zijn. Een intelligent computerprogramma analyseert deze foto’s en beoordeelt in welke sloot te veel begroeiing staat en in welke niet. Sloten met te veel begroeiing worden niet als ‘schoon’ beoordeeld en fysiek gecontroleerd. Blijkt na deze controle dat de sloot niet is onderhouden, ontvangen eigenaren van deze sloten een brief met het verzoek om dit alsnog te doen. “Ook in de watersector staat digitalisering en innovatie niet stil. Daar willen we ons voordeel mee blijven doen,” aldus Odink.