Fraterhuis Academie met Zwolse fotograaf Michiel Knaven over minimalisme

Foto van auteur

Michiel Knaven
Foto: Ingezonden foto

Zwolle – Fraterhuis Academie gaat zaterdag 26 november over het thema ‘van minimaal tot minimal’. De Zwolse fotograaf Michiel Knaven belicht bewegingen in de kunsten die uitgaan van het minimale.

Binnen alle kunsten zijn er bewegingen die uitgaan van het minimale. In dit college wordt onderzocht wat dat minimale is, met voorbeelden uit film, fotografie, beeldende kunst en de muziek. In de filmkunst is dat het minimalisme met filmmakers als Robert Bresson en Yasujiro Ozu. Maar ook Steven Spielberg gebruikte minimalistische technieken in bijvoorbeeld de film Duel.

Fraterhuis Academie: “In de fotografie is het een veelgebruikte vorm die meer in de richting van abstraheren gaat. En natuurlijk is er de nul-beweging in de beeldende kunst met Jan Schoonhoven en in de muziek componisten als Steve Reich en John Adams. Staat minimaal voor abstract? Is minimaal een manier om tot de kern door te dringen bij het creëren van een kunstwerk? Ligt de bron in Japan bij zen of in de uitspraak van Goethe: ‘In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister‘” Michiel Knaven neemt de toehoorder mee in deze zoektocht.

Michiel Knaven is beeldend kunstenaar, fotograaf en violist. Hij verzorgt cursussen bij het Centrum voor de Fotografie in Zwolle.

Fraterhuis Academie over minimalisme op zaterdag 26 november van 11.00 tot 13.00 uur. Vrienden van het Fraterhuis betalen 10 euro. De reguliere entreeprijs bedraagt 16 euro.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)