Voorstel nieuwbouw Fraterhuis met vijf zalen in Handelshuys

Foto van auteur

Impressie nieuwe Fraterhuis door architectenbureau De Zwarte Hond in opdracht van Junco B.V.
Foto: Gemeente Zwolle

Zwolle – Het Fraterhuis krijgt de langgekoesterde uitbreiding naar vijf zalen in het nieuw te bouwen Handelshuys in het Broerenkwartier. Dit is het plan van B en W in Zwolle.

Ze stellen de gemeenteraad voor om de nieuwbouw goed te keuren op de plek waar nu nog het oude V&D-pand staat. De gemeente wordt dan eigenaar van een van de vier gebouwdelen van het Handelshuys. Daarin is ruimte voor vijf filmzalen met horeca, een multimediazaal, drie nog in te vullen verdiepingen, een rooftopbar en een publiek toegankelijk uitzichtpunt op het dak. De nieuwbouw geeft het Fraterhuis ruimte om te kunnen groeien van twee naar vijf zalen.

Wethouder Monique Schuttenbeld (Stadshart en Cultuur) is enthousiast: “Vergelijkbare steden kennen filmtheaters met vijf of zes zalen. Zwolle liep met twee zalen achter, met dit besluit geven we invulling aan onze culturele ambities voor een groeiende stad. Deze plek in de binnenstad miste nog een culturele spot. Het nieuwe Fraterhuis geeft niet alleen een culturele en economische impuls aan het Broerenkwartier, maar aan het hele centrumgebied. Ook het uitzichtpunt op het dak en de rooftopbar zijn een mooie toevoeging voor het Stadshart en gaan veel bezoekers trekken, daarvan ben ik overtuigd. Met deze investering en voorziening maken we Zwolle nog aantrekkelijker als woon- en werkstad.”

Directeur Filmtheater Fraterhuis Henriëtte Boerhof is blij: “Geweldig nieuws dat het college dit nu zo heeft besloten. Een prachtige kans voor een toekomstbestendige doorontwikkeling van de film- en beeldcultuur in Zwolle. Het Fraterhuis, inclusief de ruim 130 vrijwilligers, blijft zich daar graag sterk voor maken. We zien dan ook met enthousiasme en vertrouwen uit naar de behandeling in de gemeenteraad.”

De gemeenteraad bespreekt in december de plannen en het voorstel. Wanneer de raad instemt met het investeringsbesluit kan het ontwerp en het bestemmingsplan voor het Handelshuys in gang gezet worden. Als ontwikkelaar en gemeente het eens worden over de kosten van de investering kunnen in de loop van volgend jaar de handtekeningen gezet worden. De sloop van het huidige pand volgt in de tweede helft van 2023, waarna de bouw van start gaat. Het nieuwe Fraterhuis zal naar verwachting in 2025 de deuren openen.