Nieuwe soepbus van Leger des Heils Zwolle

Tekening nieuwe soepbus
Foto: Leger des Heils

Zwolle – Zwolle krijgt een nieuwe soepbus. Vrijdag 23 december om 14.00 uur wordt de nieuwe elektrische bus feestelijk in gebruik genomen. Dit is het resultaat van de actie ‘Help Leger des Heils Zwolle aan een nieuwe soepbus’, waaraan velen hebben meegewerkt en bijgedragen.

Regiodirecteur Claudia van Bruggen is blij en dankbaar: “Het is geweldig om te zien hoe de soepbus wordt gedragen door de Zwolse samenleving.” De actie is nog niet afgesloten omdat geld nodig blijft om dit zogeheten veldwerk uit te voeren. Het Leger de Heils verwacht dat de groep die gebruikmaakt van de soepbus de komende tijd alleen maar zal groeien door de hoge energieprijzen en de toenemende armoede. Financiële steun blijft dan ook welkom.

De actie voor vervanging van de oude, gammele soepbus in Zwolle begon in oktober. Het startsein was de mooie toezegging van de Y Service Club Zwolle om 10.000 euro beschikbaar te stellen voor de inrichting van een nieuwe soepbus. Daarnaast gaf de Stadsbakker, die al jarenlang het overgebleven brood aan de soepbus doneert, een boost door aandacht te vragen voor de bittere noodzaak van een nieuwe bus.

De afgelopen tijd heeft het Leger de Heils veel contacten gelegd om de vervanging van de soepbus, waarmee vier avonden per week dak- en thuisloze mensen worden voorzien van warme soep, koffie en broodjes, onder de aandacht te brengen. De actie werd opgepikt door diverse media en ook via de sociale media was er volop aandacht voor.

Daardoor staat de teller van de crowdfundactie al op ruim 20.000 euro. Verschillende grote partijen, waaronder de gemeente Zwolle, hebben ook financiële steun toegezegd. Vanuit het bedrijfsleven zijn diverse giften binnengekomen. “Hierdoor is het streefbedrag, dat in eerste instantie op 50.000 euro stond maar bijgesteld moest worden naar 75.000 euro, zo goed als behaald. Giften blijven welkom om dit belangrijke werk voort te kunnen zetten,” benadrukt Eddy Vulperhorst, relatiemanager zakelijke markt bij het Leger des Heils.

Er zijn allerhande hartverwarmende acties opgezet ter ondersteuning van de soepbusactie. Onderwijsorganisatie Landstede is op 1 december een actiemaand gestart om met leerjaar 1 en 2 geld in te zamelen voor de soepbus. Binnen het diaconaal platform is eveneens belangstelling ontstaan voor de soepbus. Er zijn op dit moment vier kerken die hebben aangegeven om tijdens de advents- en kerstperiode geld in te zamelen voor dit goede doel. Ook Rotary Zwolle is voornemens om het veldwerk van het Leger des Heils te gaan ondersteunen. De gemeente Kampen heeft ook belangstelling getoond voor de inzet van de soepbus in die gemeente.

Dankzij alle steun kon de nieuwe elektrische bus onlangs worden besteld, met korting en een extra donatie van leverancier Wensink Zwolle. Broekhuislease, die de inbouw verzorgt, heeft een royale korting verleend en de belettering van de bus wordt voor een scherp tarief uitgevoerd.

De komende dagen wordt nog hard gewerkt aan het gereedmaken van het voertuig, zodat de vrijwilligers op 23 december voor de allereerste keer met de nieuwe soepbus kunnen gaan rijden. Claudia van Bruggen spreekt haar grote waardering uit voor de vrijwilligers, die zich met hart en ziel inzetten voor dit veldwerk. “Wij wensen hen veilige kilometers met de nieuwe bus.”

De soepbus rijdt in Zwolle op maandag-, dinsdag-, vrijdag- en zondagavond een vaste route met vier haltes. Per avond maken nu zo’n vijftig personen er dankbaar gebruik van, maar dat aantal zal naar toenemen, verwacht het Leger de Heils.

Claudia van Bruggen: “De bus is belangrijk, want naast het aanbieden van soep, koffie en broodjes, en nu in de winterperiode warme dekens, is er ook ruimte voor een praatje en een luisterend oor. Zo leggen we contact en maken mensen, soms heel voorzichtig, kennis met hulpverlening. Dit om zwaardere zorg in een later stadium te voorkomen, preventief en outreachend.”

De soepbus is onderdeel van het veldwerk van het Leger des Heils, waarbij mensen op straat worden opgezocht. Het Leger des Heils zet zich al vele jaren in voor de mensen zonder helper aan de rand van de maatschappij. “Het doel van ons veldwerk is om dakloosheid op te heffen en perspectief voor de toekomst te bieden.”

Doneren voor de soepbus van het Leger des Heils kan via www.legerdesheils.nl/zorg/veldwerk-en-soepbus

Foto's 2
Oude soepbus - Foto: Leger des Heils
Oude soepbus
Foto: Leger des Heils
Tekening nieuwe soepbus - Foto: Leger des Heils
Tekening nieuwe soepbus
Foto: Leger des Heils

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)