Herdenkingsplechtigheid oorlogsmonument Eikenlaan

Foto van auteur

Leerlingen van groep 5 en 6 van de basisscholen De Campherbeek en De Duyvencamp houden donderdag 11 januari 2006 van 13.15 tot 13.45 uur een herdenkingsplechtigheid bij het oorlogsmonument aan de Eikenlaan in Zwolle. De scholen hebben het monument geadopteerd. Jaarlijks vindt er een herdenkingsplechtigheid plaats. 

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. De meeste scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ´hun´ monument. Medio 2004 werd de adoptie van het monument overgenomen van zorgcentrum Berkumstede (voorheen De Wissel). De leerlingen leven bewust naar de herdenking toe. Via projecten leren ze waarom herdenken zo belangrijk is. Na de herdenking wordt er op school nagepraat.

 

 

Programma:

De leerlingen uit groep 5 en 6 en nabestaanden leggen bloemen bij het monument. Wijkwethouder Erik Dannenberg legt namens de gemeente Zwolle een bloemstuk. Scoutinggroep Jan Lijding uit Berkum verleent jaarlijks medewerking aan de plechtigheid.  

Gastsprekers:

Op 18 december 2006 was er voor de kinderen een bijeenkomst op school. Tijdens de bijeenkomst vertelden Wil Cornelissen en Leo Schotman als gastsprekers over de oorlog en stelden de kinderen vragen. Er heeft zich in de loop der jaren een groepje gastsprekers gevormd die op uitnodiging van de basisscholen vertellen over de oorlog, waarbij de kinderlijke beleving centraal staat. Sommigen vertellen over het marcheren van soldaten, vriendjes die verdwijnen, het verzet, de verspreiding van illegale kranten, de hongersnood, de bevrijding. Anderen vertellen over de oorlog in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea, een onderdeel van de oorlog dat lang onderbelicht is gebleven.

 

Geschiedenis:

Het monument werd op 11 januari 1995 onthuld ter nagedachtenis aan de bemanning van de neergestorte bommenwerper B-17 “Flying Fortress” van de 388e Bomb Group van de Amerikaanse luchtmacht. Het vliegtuig kwam terug van een bombardement op de plaats Brunswijk in Duitsland. Door motorstoring bleef het achter op de formatie en werd uiteindelijk door de Duitsers neergehaald. Met uiterste krachtsinspanning heeft de piloot kunnen voorkomen dat het toestel neerstortte op het centrum van Zwolle. Bij de crash kwamen 5 van 10 bemanningsleden om het leven. Het monument bestaat uit een combinatie van marmer en natuursteen. Het initiatief voor de oprichting van dit monument komt van de inmiddels overleden heer Anton Borgman. Sinds de oprichting wordt jaarlijks op 11 januari stil gestaan bij de slachtoffers.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)