Verkeershinder in en om binnenstad Zwolle tijdens carnavalsoptocht

Foto van auteur

Carnavalsoptocht 2018
Foto: Gonny van Duinen

Zwolle – Tijdens carnaval wordt Zwolle omgedoopt tot Sassendonk. Carnavalsvereniging De Eileuvers organiseert van vrijdag 17 tot en met dinsdag 21 februari verschillende activiteiten in en om de binnenstad.

Op de zaterdag is er een act en een optocht met praalwagens. Hiervan ondervindt verkeer hinder tussen 12.00 en 18.00 uur. Na de intocht van stadsprins Libra! en jeugdstadsprinses Maeghan, volgt er een act van 09.45 tot 11.05 uur. In tegenstelling tot eerdere jaren is deze niet op de Nieuwe Havenbrug maar op het Rodetorenplein.

Verkeershinder tijdens de optocht

De optocht start om 13.30 uur vanaf de Wethouder Alferinkweg en gaat via Hortensiastraat – Assendorperstraat – Groot Wezenland – Burg. van Roijensingel – Sassenpoortenbrug – Wilhelminasingel – Ter Pelkwijkstraat – Gasthuisplein – Oude Vismarkt – Grote Markt – Luttekestraat – Eekwal – Jufferenwal – Rodetorenplein.

Op deze route is er verkeershinder tussen 12.45 en 16.30 uur. Daarnaast zijn de volgende wegen afgesloten:

  • vanaf 12.45 uur: Wethouder Alferinkweg;
  • tussen ongeveer 14.30 en 15.30 uur: rijroute Potgietersingel – Eekwal – Kamperpoortenbrug, ter hoogte van de Nieuwe Havenbrug.
  • Parkeergarage Q-park Maagjesbolwerk blijft bereikbaar vanaf Kamperpoortenbrug.

Advies is te kiezen voor een andere rijroute, via de ring.

In de namiddag komt de optocht via de binnenstad aan op het Rodetorenplein. Daar eindigt de optocht en verlaten de praalwagens de binnenstad via Buitenkant – Nieuwstraat. Deze rijroute is voor overig verkeer afgesloten tussen 14.00 en 17.30 uur.

Omleiding Westerlaan ongewijzigd

Vanwege werkzaamheden aan de Westerlaan wordt gemotoriseerd verkeer daar tot en met mei omgeleid via Emmawijk – Burg. van Roijensingel – Stationsweg. Deze rijroute geldt ook tijdens de optocht.

Gewijzigde busroutes

De bussen van RRReis en Connexxion rijden een aangepaste route:

  • Bus 2, 3 en 4 rijden via de halte Centrum/Katwolderplein, de dichtstbijzijnde halte op loopafstand van de binnenstad.
  • Bussen naar Isala rijden via IJsselallee – Ittersumallee – Marsweg – Leo Majorlaan.
  • De haltes in de binnenstad, Groot Wezenland, Schuurmanstraat en aan Wethouder Alferinkweg vervallen.

Taxi’s aan de Buitenkant

De taxistandplaatsen zijn aan de Buitenkant, ook tijdens carnaval.

Parkeren vlakbij de binnenstad

Alle parkeerlocaties blijven beschikbaar. Het parkeerverwijssysteem geeft meer informatie. Zie ook de pagina ‘Locaties en tarieven’ op de website van de gemeente.

Warenmarkt op zaterdag

Ook tijdens carnaval is er op zaterdag warenmarkt op de Melkmarkt en Grote Markt. De markt maakt een plekje vrij voor de Sassendonkse Optocht Tribune, ter hoogte van de Grote Kerk en het Academiehuis.