Zwolle – Tot de zomer worden in Zwolle allerlei groene activiteiten voor de jeugd georganiseerd. Deze vallen allemaal onder het project Buitengeluk waarin meerdere organisaties samenwerken om zo een mooi aanbod voor de jeugd samen te stellen.
Het gaat om workshops zoals een bijenhotel maken, koken zonder foodwaste, hutten bouwen, botanisch stoepkrijten, waterdiertjes onderzoeken, bomen in de wijk (her)kennen en veel meer. Rutger Hoorn: “Toen ik wist dat ik kooklessen met als thema No Foodwaste zou gaan geven in Holtenbroek ben ik gaan zoeken naar een supermarkt die hieraan mee zou willen werken. De Lidl reageerde gelijk heel enthousiast.”
Rutger Hoorn: “Bij hen kon ik elke week een doos vol producten ophalen, eigenlijk een soort verrassings-pretpakket met etenswaren die op de THT-datum waren, waar we vervolgens heerlijke gerechten mee hebben gekookt. Ik heb enorm genoten van het enthousiasme van deze groep nieuwsgierige lekkerbekjes van de Toonladder. Elke week feest!”
John Beumer (NME OOZ): “Rutger geeft binnen Buitengeluk de workshops No Foodwaste. Hij liet mij heel gemakkelijk aanschuiven om met de kinderen naar eetbare planten rond de school te zoeken. Vogelmuur, Hondsdraf en Smalle weegbree groeit er al volop! En vervolgens voegde Rutger met de kinderen deze ‘wildpluk’ toe aan de gerechten. Lekker hoor: ‘broodje Vogelmuur en pizza met Hondsdraf’.”
Enkele leerlingen van OBS De Toonladder vertelden op de laatste kookdag op hun school over het belang van No Foodwaste en eten uit de natuur. Troy (11 jaar): “We doen dit want als we het niet doen dan wordt er allemaal eten weggegooid dat over de datum is. Dat is zonde van eten dat je nog wel kunt eten omdat het gewoon nog goed is.”
Milan (9 jaar): “Je moet niet zomaar goed eten weggooien. Als er staat ‘tenminste houdbaar tot’ en die datum is net voorbij, maar het ruikt nog goed dan kun je het nog eten of drinken. Je kunt ook planten uit de natuur eten. Veel meer dan ik had verwacht. En ook rauw. Als je weet wat eetbaar is dan kun je dat gewoon plukken en opeten.”
Jason (10 jaar): Ik vind deze kooklessen leuk omdat het ervoor zorgt dat ik wat anders leer koken dan mijn ouders altijd doen. Ik had bijvoorbeeld nog nooit gehoord van broodpudding. Dat hadden we gemaakt van oud brood dat we kregen van de Lidl. Wildplukken vind ik heel handig. Je kunt bijvoorbeeld van heel veel planten thee maken. En dat kost dus helemaal niks. Als je maar niet plukt waar honden kunnen piesen.
De afgelopen vier weken hebben de kinderen die zich hadden aangemeld voor de module bijenhotel keihard gewerkt aan een paar prachtige bijenhotels. Een gezellige drukte was het, schaven, schuren, boren schroeven en natuurlijk leem roeren. Aan het einde van de vier weken stonden er vier grote hotels en had ieder kind voor thuis ook een eigen hotel gebouwd.
In Holtenbroek waren kinderen van het Carillon en de BSO de Klooienberg aan het timmeren en zagen. Samen hebben ze twee bankjes gemaakt en een pennenbakje.
Op pad met kinderen en ze enthousiasmeren en leren over de natuur. Dit doen de jongeren van Natuureducatie DRIL heel graag. “Buitengeluk is hier een perfect project voor. De afgelopen keer in januari en februari organiseerden wij samen met graffiti artiest Jasper Bosch de module Botanisch Stoepkrijten op Park de Stadhoeve. Samen met de kinderen gingen we naar buiten om stoepplantjes te determineren, kunst te maken van stoepplantjes, het stoepplantenkwartet te spelen en met stoepkrijt plantennamen te graffittiën. Het waren volle gezellige naschoolse middagen waar de kinderen lekker creatief en actief bezig waren. Eind februari en begin maart bieden we weer een module Botanisch Stoepkrijten aan. Dit keer op de Nooterhof in Zwolle. Elk kind uit de omgeving is meer dan welkom!”
Opgeven kan door je naam en groep naar info@xplosief.nl te mailen.