Rotaryclubs Zwolle doneren ShelterBoxen voor slachtoffers aardbevingsramp in Turkije en Syrië

Foto van auteur

Zwolle – Snel hulp bieden aan mensen in nood is één van de speerpunten van serviceorganisatie Rotary. Het gaat om het bieden van concrete hulp. De drie Rotaryclubs in Zwolle doneren samen 13 ShelterBoxen ter waarde van € 750,00 per stuk, voor slachtoffers die geen huis meer hebben of niet meer in hun huizen durven te wonen wegens naschokken en instortingsgevaar. Veel mensen overnachten onder erbarmelijke omstandigheden in sneeuw, kou en regen. Er is sprake van grote humanitaire nood in de getroffen gebieden.

Inmiddels is er een tweede aardbeving geweest, is het dodental in beide landen opgelopen tot boven de 40.000 en er zijn duizenden gewonden. Na het uitkomen van de eerste rampberichten en het zien van zeer heftige beelden van slachtoffers van wie familie levend onder het puin ligt begraven is het Rotarynetwerk in Nederland direct in werking gesteld. Alle 500 clubs zijn gevraagd ShelterBoxen te doneren. De donaties vanuit Rotaryclubs stroomden meteen binnen. Ook de drie Zwolse Rotaryclubs kwamen meteen in actie en bieden samen 13 Shelterboxen aan. Tot op dit moment hebben alle Nederlandse Rotaryclubs al meer dan 1.000 ShelterBoxen gedoneerd. Dit aantal wordt waarschijnlijk nog hoger omdat sommige clubs nog steeds bezig zijn met acties om geld in te zamelen voor de donatie van ShelterBoxen.

Bauke Boerma, voorzitter van ShelterBox Nederland: “Sinds de start van de actie van Rotary worden we overstelpt met donaties. ShelterBox is al ter plaatse in Turkije en Syrië en kan alle steun goed gebruiken om de slachtoffers van deze ramp een dak boven hun hoofd te bieden.”

ShelterBox, een officiële projectpartner van Rotary International, stelt in rampgebieden altijd eerst met een onderzoeksteam ter plaatse vast welke hulp het beste kan worden ingezet. Na overleg met plaatselijke en internationale hulporganisaties wordt bepaald welke hulpgoederen naar de getroffen gebieden gaan. In de bekende ShelterBoxen zit materiaal waar de mensen behoefte aan hebben zoals tenten, slaapzakken, gereedschap en tabletten voor waterzuivering. Ook worden losse goederen zoals afdekzeilen en touw, thermische dekens, warme kleding en solarverlichting geleverd. Er zijn grote tenten die groot genoeg zijn voor 4 volwassenen en 6 kinderen en kleinere tenten voor 2 volwassenen en 3 kinderen. Als richtlijn voor het inzetten van een grote tent geldt een bedrag van € 750,-. Rechtstreeks doneren voor ShelterBoxen is mogelijk via de doneerknop op https://www.shelterbox.nl/doneer/.

Zwolle telt drie Rotaryclubs, met in totaal circa 140 leden. In april hopen de drie Zwolse Rotaryclubs nog extra geld in te zamelen met een fietstocht die wordt georganiseerd in het kader van het 100-jarig bestaan van Rotary in Nederland.