Bert van Leeuwen loopt mee bij Leger des Heils in Zwolle

Foto van auteur

Foto: Willem-Jan de Bruin

Zwolle – Het EO-programma ‘Soep, sores en soelaas’ is vanaf maandag 13 maart in een compleet nieuw jasje te zien. Dit seizoen loopt presentator Bert van Leeuwen vijf weken mee op één locatie van het Leger des Heils.

De Domus in Zwolle, de enige plek waar dak- en thuislozen met een verslaving nog terecht kunnen, is de eerste plaats waar Bert van Leeuwen op zoek gaat naar hoop in een op het eerste gezicht uitzichtloze wereld. Zijn verwondering over bewoners en begeleiders zijn elke maandag te zien op NPO 1. Door langere tijd op één locatie te blijven maakt hij veel mee van bewoners en medewerkers: hun strijd, hun moed, hun drijfveren, tegenslagen en overwinningen. Wat drijft de mensen die hier werken en wonen?

EO-presentator Bert van Leeuwen: “In deze nieuwe serie van Soep Sores en Soelaas dompel ik me vijf weken onder op één opvangplek van het Leger des Heils, waar mensen wonen die vrijwel allemaal dagelijks drank en drugs gebruiken. Terwijl ik zowel bewoners als begeleiders meemaak in al hun ups en downs, stel ik hen en vooral mezelf de vraag hoe hopeloos of hoopvol het is als je nog dagelijks te maken hebt met een ernstige verslaving.”

Bewoner Dennie is met behulp van een ontwenningsmiddel, net van de alcohol af. Hoe houdt hij dit vol en welke volgende stappen gaat hij in zijn leven zetten? Hij wil zijn ouders zo graag trots maken. Maria hoopt binnenkort naar een afkickkliniek te gaan om een punt achter haar verslaving te zetten. Ze heeft een leven met veel drugsgebruik en kampt daarnaast met een groot verlies. Waarom zet ze nu deze stap en hoe ziet ze haar leven na de kliniek voor zich? En Frans is dankzij verlichte medicatie te veel aangekomen. Hij wil gaan sporten om af te vallen, maar houdt hij dat vol?

In de serie zijn ook medewerkers te zien. Zoals Jaap-Jan, die persoonlijk begeleider is bij de Domus in Zwolle. Bert wil ontdekken waarom Jaap-Jan juist hier werkt. Wat maakt dat dit werk, soms zo ogenschijnlijk uitzichtloos, toch zo waardevol voor hem is? Schoonmaakster Diana wil graag woonbegeleider worden. En huismeester en ex-militair Enrico is na een burn-out terug in de Domus en zet de eerste stappen naar zelfstandig werken.

In de eerste serie in dit vernieuwde format dompelt Bert zich onder in de Domus in Zwolle. Bij Domus wonen dak- en thuislozen die nergens anders terecht kunnen. Hier hebben 34 bewoners een beschermde woonplek. Het gebruik van verslavende middelen maakt dat deze mensen voor veel zorg zijn uitgesloten. Door mensen onderdak te geven, ontkomen ze aan de stress van het straatleven met als uiteindelijk doel vermindering van de verslaving. En daarmee een stabieler leven. En misschien zelfs wel een leven buiten de Domus.

‘Soep, sores en soelaas’, eerste aflevering maandag 13 maart om 16.30 uur bij de EO op NPO 1.

Foto's 3
Bert in gesprek met Bernhard - Foto: Willem-Jan de Bruin
Bert in gesprek met Bernhard
Foto: Willem-Jan de Bruin
Bert van Leeuwen loopt mee bij Leger des Heils in Zwolle - Foto: Willem-Jan de Bruin
Foto: Willem-Jan de Bruin
Bert van Leeuwen loopt mee bij Leger des Heils in Zwolle - Foto: Willem-Jan de Bruin
Foto: Willem-Jan de Bruin

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)