Bloedbad op kinderboerderij Wezenlanden, schapen doodgebeten door wolf of hond

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – De schrik sloeg Miranda Felix, de beheerder van de kinderboerderij in Park de Wezenlanden, maandag om het hart. Het leek wel een scène uit een horrorfilm toen ze een blik wierp in het weiland nabij de kruising van de Leo Majorlaan en de Wethouder Alferinkweg.

Drie schapen zaten onder het bloed en bij een nadere inspectie bleek al snel dat hele hompen vlees uit de dieren waren gescheurd. In allerijl werd een dierenarts gebeld, twee van de gewonde schapen werden uit hun lijden verlost. Het derde schaap bleek ernstig gewond, de dierenarts voerde een spoedoperatie uit waarbij de staart werd geamputeerd. Ook hechtte de arts diverse bijtwonden bij het dier.

Het is onduidelijk wanneer de schapen zijn aangevallen, ook is het niet zeker of de dader een wolf of een hond is geweest. Voor Miranda staat het vast dat het gisterenavond of vanochtend voor acht uur gebeurd moet zijn. Een hond of een wolf heeft de schapen opgejaagd en uiteindelijk ingesloten tussen boomstammen die in de weide liggen.

Als Miranda de gruwelijke foto’s laat zien van de gewonde schapen wordt het duidelijk dat de aanval wel enige tijd geduurd moet hebben. Het grasveld bij de boomstammen ligt bezaaid met plukken van de wollige vachten. Bij een van de schapen zijn grote delen vlees uit de achterhand gescheurd. Een ander schaap is in het water terechtgekomen. Bewoners van de Lelieflat aan de Hortensiastraat kijken uit op de weide met de boomstammen waar de drie schapen zijn aangevallen.

Miranda belde ook met de Zwolse politie. Tot haar grote teleurstelling wilde er geen agent komen. Miranda kreeg te horen dat ze online aangifte kon doen en dat het haar vrij stond om via social media een getuigenoproep te doen. “De politie zei dat ze niets konden doen en vroeg wat ik van ze verwachtte,” zegt Miranda. “Ik heb er begrip voor dat ze druk zijn, maar had het fijn gevonden als ze even waren gekomen.” De beheerder van de kinderboerderij heeft later vandaag melding gedaan bij BIJ12, de uitvoeringsorganisatie van de gezamenlijke provincies, die meldingen over aanvallen door wolven afhandelt.

Een deskundige van BIJ12 heeft vanmiddag foto’s gemaakt en onderzoek gedaan op de kinderboerderij. De expert kan een aanval door een wolf niet geheel uitsluiten, maar het lijkt er sterk op dat een hond de dader is geweest. “Een wolf valt een prooidier veelal aan in de hals of nek,” aldus de deskundige. “Deze schapen zijn vooral aan de achterkant gewond geraakt.” Wolven vallen normaliter aan om te doden, na de aanval op de kinderboerderij leefden alle drie de schapen nog.

Miranda hoopt dat een buurtbewoner of een voorbijganger iets gezien heeft van de aanval. Ze gaat er ook van uit dat een hond onder het bloed moet hebben gezeten na de aanval, mogelijk heeft iemand deze hond gisterenavond of vanochtend ergens zien lopen. Iedereen die iets gezien of gehoord heeft over de aanval op de schapen kan contact opnemen met de kinderboerderij. Men kan tijdens kantooruren bellen met 038 – 458 18 43 of een e-mail sturen naar info@kinderboerderijenzwolle.nl.

Foto's 3
Bloedbad op kinderboerderij Wezenlanden, schapen doodgebeten door wolf of hond - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Bloedbad op kinderboerderij Wezenlanden, schapen doodgebeten door wolf of hond - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Bloedbad op kinderboerderij Wezenlanden, schapen doodgebeten door wolf of hond - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp