Jonge strijkers schitteren op Britten Concours in Zwolle

Foto van auteur

Floortje Zandvliet uit Zwolle op altviool
Foto: Jan Arndt

Zwolle – Bij het Britten Cello- en Altvioolconcours waren de afgelopen twee weekenden jonge strijkers te horen en te zien. Tijdens het concours in ArtEZ Conservatorium in Zwolle overtuigden 38 jonge cellisten en altviolisten in de leeftijd van 10 tot 18 jaar de vakjury en het publiek.

Floortje Zandvliet (14) uit Zwolle won de tweede prijs in de categorie I (10 t/m 14 jaar). De Jury over deze jonge altvioliste: “Ze staat in de startblokken om heel goed te worden. Ze heeft veel gevoel voor klank en speelt met een mooie gezongen toon”. Hendrik de Ryck (12) uit het Belgische Booischot won de eerste prijs in de categorie I. De jury ziet in hem een groot cellotalent. “Hendrik vertelt een verhaal, zingt op zijn cello, ademt de muziek en ontroert het publiek met zijn spel.”

Het niveau van categorie III (16 t/m 18 jaar) was enorm hoog, aldus de jury. Zoey Dor (16) uit Amsterdam wist hier de eerste prijs in de wacht te slepen. “Zoey overtuigt het publiek in de Hongaarse Rhapsodie van Popper met haar wervelende spel, bravoure en warme, volle toon. Ze is een echte performer.”

De winnaars krijgen een masterclass van altviolist Nathan Braude (26 maart, Groote Sociëteit Zwolle) en cellist Gregor Horsch (3 juni, ArtEZ Conservatorium). Tevens zullen ze op 16 april optreden met het Britten Strijkorkest, tijdens een feestelijk concert in theater De Spiegel in Zwolle. Bij dit concert worden de prijzen officieel uitgereikt.

Foto's 2
Floortje Zandvliet uit Zwolle op altviool - Foto: Jan Arndt
Floortje Zandvliet uit Zwolle op altviool
Foto: Jan Arndt
Celliste Zoey Dor uit Amsterdam  - Foto: Jan Arndt
Celliste Zoey Dor uit Amsterdam
Foto: Jan Arndt