Zwolle – Politieagenten keken vreemd op toen ze op 24 december 2021 de bewoner van een woning aan de Groeneweg vroegen of hij illegaal vuurwerk in huis had. Leroy S. (29) vroeg de agenten om even te wachten en liep de trap op. Hij keerde terug met een big-shopper boordevol zwaar knalvuurwerk. Woensdag moest de man zich hiervoor verantwoorden bij de economische politierechter in Zwolle.
“Rond de honderdtachtig stuks zwaar vuurwerk bij elkaar in een tas, dat is me nogal een risicootje,” zegt de politierechter tegen S. De magistraat wil weten waarom hij zoveel vuurwerk in huis had. “Vuurwerk was een hobby van mij,” antwoordt S. “Je houdt soms wat over en dat gooide ik dan in die tas.” Als de politierechter doorvraagt blijkt dat de tas met vuurwerk in een hobbykamer stond naast de slaapkamer. “Het is vrij zwaar vuurwerk en dat explodeert met kracht, het is zelfs massa-explosief,” concludeert de rechter.
S. kijkt bedenkelijk en de rechter wil van hem horen of hij weet wat massa-explosief betekent. Een antwoord blijft uit. “Als het vuurwerk af zou gaan is het niet dat er een rookpluimpje uit de tas komt,” zegt de politierechter. “Het is dan weg hobbykamer, weg slaapkamer, alles weg!”
De officier van justitie heeft weinig aan de opmerking van de rechter toe te voegen, wel wil ze weten of Leroy S. inmiddels een andere hobby heeft. Dat blijkt zo te zijn, de vuurwerkhobby van de Zwollenaar is verleden tijd. De officier steekt niet onder stoelen of banken dat vuurwerkzaken voor haar nog onbekend terrein zijn. “Ik schrik best wel van het uitgangspunt van het openbaar ministerie. Dat is om te zorgen dat in het hele land de strafeisen gelijk zijn. Hier staat negen maanden gevangenisstraf voor.” Ze onderstreept dat de overheid het flink wil afstraffen als mensen zo’n hoeveelheid aan explosieven in huis hebben.
De officier is er wel van overtuigd dat S. goed beseft hoe gevaarlijk zijn oude hobby was. Ook houdt ze er rekening mee dat de man fulltime werkt en voor zijn vader zorgt. Ze wijkt daarom af van de richtlijn en eist een taakstraf van honderdtwintig uur. “Ik hoop dat de verdachte snapt dat dit niet kan en het zich ook blijft realiseren,” voegt ze eraan toe. Ze eist daarom ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden, met een proeftijd van drie jaar, als stok achter deur voor de voormalig vuurwerkhobbyist.
Advocaat Derk Hassink heeft de waslijst aan in beslag genomen knallers nauwkeuring uitgeplozen. Dat blijkt als hij begint aan zijn pleidooi. “Ik kom aan 171 stuks knalvuurwerk en wil ook het beeld nuanceren dat het alleen maar om massa-explosief vuurwerk gaat.” De raadsman stelt dat slechts zes Gold Thunders, vijf Super Explosions en acht stuks Cobra 6 massa-explosief zijn. De advocaat heeft de explosieve kracht van het aangetroffen vuurwerk in de tas uitgerekend, het staat gelijk aan 35 Cobra 6’en. “Het zijn dus geen 171 bommen die in één keer zouden afgaan,” aldus Hassink. Hij vindt dan ook dat een taakstraf voldoende is, zonder de voorwaardelijke celstraf.
Dan krijgt S. het laatste woord. “Ik ben wel geschrokken van de eis,” zegt hij tegen de rechter. “Ik heb er spijt van en het was gewoon dom.” Hij neemt de politierechter de woorden uit de mond. “U zegt dat het dom is en dat vind ik eigenlijk ook wel.” De rechter ziet net als de advocaat de meerwaarde niet van een voorwaardelijke gevangenisstraf. Hij legt Leroy S. een taakstraf op van honderdtwintig uur.