Verdeling mannen/vrouwen in bestuur WDODelta een stuk evenwichtiger

Foto van auteur

Foto: WDODelta

Zwolle – Het waterschapsbestuur werd nogal eens gezien als een typisch mannenbolwerk. Bij Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) is dat inmiddels veranderd.

Het algemeen bestuur van WDODelta heeft 29 bestuursleden. Daarvan worden 25 gekozen via de waterschapsverkiezingen, zoals afgelopen 15 maart plaatsvonden. De overige vier leden van categorie Ongebouwd en Natuurterreinen hebben een vaste plaats. Dat wordt een geborgde zetel genoemd. De man-vrouwverdeling in het algemeen bestuur 2023 – 2027 is een stuk evenwichtiger geworden. Dat blijkt uit cijfers die WDODelta bekend heeft gemaakt.

Als je na de afgelopen verkiezingen kijkt naar de gekozen zetels – dat zijn er dus 25 in totaal – dan is de verdeling nu 12 vrouwen en 13 mannen. Het volledige algemeen bestuur bestaat uit 13 vrouwen en 16 mannen.

Bij de vorige verkiezingen in 2019 telde het algemeen bestuur nog negen vrouwen, wat destijds voor het waterschap al een record was. WDODelta vindt een verklaring moeilijk te geven. “Wel zien we dat partijen anders selecteren en dat hun partijlijsten er anders uitzien dan vroeger. Meer vrouwen op verkiesbare plekken en ook wat ‘jongere gezichten’ dan voorheen. De politieke partijen besteden hier zelf aandacht aan.”

WDODelta meldt dat de opkomst van 65 procent bij de verkiezingen van 15 maart ook een record is. Het opkomstpercentage was hoger dan bij alle andere waterschappen in Nederland. Het is ook hoger dan bij de vorige waterschapsverkiezingen in 2019. Toen ging 57,5 procent van de stemgerechtigden naar de stembus.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)