Poppenhuisrondleiding in het Vrouwenhuis

Foto van auteur

Zwolle – Op zaterdag 25 april a.s. wordt om 15.00 uur een speciale rondleiding gegeven in het Vrouwenhuis aan de Melkmarkt 53 te Zwolle. Tijdens deze rondleiding wordt speciaal aandacht besteed aan een pronkpoppenhuis dat vrijdag j.l. door wethouder S.J.C. Cnossen werd geopend. Dit kunstkabinet stelt het Vrouwenhuis voor zoals het er rond 1690 uit zag toen het pand werd bewoond door burgemeester Pieter Soury, de schilderes Aleijda Wolfsen en hun kinderen.

Het kunstkabinet werd de afgelopen zeven jaar samengesteld en gemaakt door  de Zwolse beeldend kunstenaar en kunsthistoricus Saskia Zwiers. Sommige delen van het Vrouwenhuis hebben de eeuwen sinds 1690 overleefd, andere werden in het poppenhuis gereconstrueerd en aangevuld met andere Zwolse voorbeelden uit de 17de eeuw. Collega-kunstenaar Rana Berends schonk na de opening een eerste pop aan het huis.

Aan deze eenmalige rondleiding van een uur kunnen 15 personen deelnemen. De entrée bedraagt 5 euro per persoon. Belangstellenden kunnen telefonisch reserveren op tel.nr. 422 48 23 van het Vrouwenhuis. De ingang is aan de achterzijde, Voorstraat 46.

Aleida Greve (1670-1742) bepaalde bij testament dat na haar dood haar prachtige huis aan de Grote Aa tot een hofje voor bejaarde dames van hervormde huize bestemd moest worden. Van 1742 tot 1984 werd het huis op deze wijze bewoond.

Tegenwoordig is het benedendeel een museum waar bezoekers door interieurs uit drie eeuwen, van 1680 tot 1980, worden rondgeleid.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)