Zwolle – Op het NS sport en ontspanningscomplex van “de Blazende Veiligheid” laat meervoudig paralympische kampioen rolstoeltennis Esther Vergeer tijdens de feestelijke opening op zaterdag 2 mei, de tennisballen voor het eerst weer stuiteren op de vernieuwde tennisbanen met een schone ondergrond.
Esther komt die middag op spectaculaire NS wijze aan bij het complex aan de Deventerstraatweg 28. Na een hartelijk welkom, vertelt zij in interviewvorm over de noodzaak van sport en wat sport met mensen doet. Daarna zal Ester met het laten bubbelen van een 7 meter hoge champagnefles en een gezamenlijke toost de vernieuwde tennisbanen openen. Aansluitend geeft zij met Ingeborg Biesterbosch, een rolstoeltennisster uit de buurt van Zwolle, en enkele jeugdleden van de Blazende Veiligheid een mixdemo.
De NS personeel Sport- en ontspanningsvereniging “de Blazende Veiligheid” opent de deuren van het complex om personeel, management van NS én gerelateerde bedrijven hernieuwd kennis te laten maken met de mooie banen en de andere mogelijkheden die de sport en ontspanningsvereniging bied, zoals, naast tennis, de eigen biljartzaal, schietbanen, een gemeenschappelijke ruimte om te darten, tafeltennissen en klaverjassen, of voor creatieve activiteiten, maar ook voor stijldansen met natuurlijk een gezellige bar. Ook de afdelingen voetbal, vissen, Railrunners (lopers) en Nording Walking geven de nodige informatie. De Blazende Veiligheid is blij met de nieuw tennisbanen, waardoor ze na een grondige bodemsanering van de oude banen weer een geweldige accommodatie hebben gekregen. Deze opening biedt volop mogelijkheden om oude en nieuwe banden te verstevigen of aan te knopen.
NS is een bedrijf dat sport en ontspanning hoog in het vaandel heeft staan. Zo activeren en ondersteunen zij sport en ontspanningsverenigingen voor het personeel in het hele land. Ook stimuleren zij het personeel om mee te doen met allerlei activiteiten. Zo loopt momenteel het initiatief ‘Een Gezonder MeNS”.
Sanering was nodig
Uit bodemonderzoek bleek dat bodem en grondwater van het terrein verontreinigd waren met minerale olie, veroorzaakt door ondergrondse tanks van de brandstoffenhandel die hier vroeger stond. Ook onder de naastgelegen sporen is verontreiniging aangetroffen. SBNS, een onafhankelijke stichting die bodemverontreiniging op terreinen van NS en ProRail onderzoekt en saneert, is in november 2008 gestart met een vijf week durende, sanering van de bodemverontreiniging. De verontreinigde grond, die tot 4,5 meter diep zat, is afgegraven. De 6 ton verontreinigde grond, goed voor 200 vrachtwagens, is vervolgens met afgesloten vrachtwagens afgevoerd naar een erkend grondverwerker. Het verontreinigde grondwater is opgepompt, gereinigd en geloosd op het riool. Vervolgens is schone grond aangebracht, waarna de tennisbanen, opnieuw zijn aangelegd.