Flinke straf voor drankrijder die ongeval veroorzaakte op IJsselallee

Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Een Zwollenaar moet een week de gevangenis in omdat hij met drank op een ongeluk veroorzaakte op de IJsselallee. Dat was dinsdag de uitspraak van de politierechter in Zwolle. Naast de celstraf krijgt de man een taakstraf van 32 uur en een geldboete van 250 euro.

Op 8 november vorig jaar reed de man met een flinke slok op over de IJsselallee. Met meer dan drie keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed reed hij door rood. Hij knalde op een andere auto. De bestuurster van de aangereden auto raakte lichtgewond en haar auto liep flinke schade op. Toegesnelde agenten roken een flinke dranklucht bij de Zwollenaar en lieten hem blazen. Het testapparaat gaf een hoge score aan, bij de ademanalyse op het politiebureau werd 685 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht gemeten. De uiterste limiet om nog aan het verkeer deel te mogen nemen is 220 microgram.

Derde keer

“Ik had wel bier gedronken, maar ik was niet dronken,” zegt de Zwollenaar tegen de rechter. De magistraat kijkt bedenkelijk en wijst de man op de testuitslagen van de politie. “Ik snap niet hoe dat kan,” antwoordt de Zwollenaar. “Ik vertrouw die uitslagen niet.” De rechter zegt dat de politie hem die avond heeft aangeboden om een tegenonderzoek te laten doen. “Dat heeft u niet gedaan,” voegt ze eraan toe.

Dan blijkt dat de Zwollenaar vaker met drank op heeft gereden. “Dit is de derde keer in drie jaar tijd,” aldus de rechter. Het kwam de man al eerder op een geldboete van 650 euro te staan en een taakstraf. Ook werd hem al eerder een voorwaardelijke gevangenisstraf van een week opgelegd voor het rijden onder invloed. De aanrijding op de IJsselallee vond plaats in zijn proeftijd.

Geldboete gepasseerd station

De Zwollenaar zegt spijt te hebben van zijn misstappen. De drank heeft hij inmiddels afgezworen. “Ik drink tegenwoordig alcoholvrij bier,” zegt hij tegen de rechter. De officier van justitie is blij dat de man niet meer drinkt, maar ze vindt dat er een stevige straf moet volgen. “Dit is een typisch voorbeeld dat drinken en autorijden niet samengaan,” stelt ze. “Een geldboete is wat mij betreft een gepasseerd station en voor meneer geldt een taakstrafverbod.” Het OM eist een gevangenisstraf van 16 dagen voor het rijden onder invloed en een geldboete van 250 euro voor het negeren van het rode licht. Omdat de man het ongeluk in zijn proeftijd veroorzaakte wil ze dat de rechter de man een week naar de gevangenis stuurt. Ook eist ze dat de Zwollenaar een ontzegging van de rijbevoegdheid krijgt van 13 maanden.

“U wist dat er al een vonnis lag en daarom moet u een week naar de gevangenis,” zegt de rechter wanneer ze begint aan haar uitspraak. Daarnaast krijgt de Zwollenaar een taakstraf van 32 uur en een geldboete van 250 euro. De man krijgt opnieuw een proeftijd opgelegd, ditmaal eentje van 3 jaar. Als de Zwollenaar weer over de schreef gaat moet hij opnieuw een week de cel in. Een ontzegging van de rijbevoegdheid krijgt hij niet. “Ik doe dat vandaag niet omdat het de vraag is of u het rijbewijs nog terugkrijgt van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen,” aldus de politierechter.

Foto 1
Ter illustratie - Foto: Peter Denekamp
Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)