Zwolse voortuinen vergroenen tegen zomerhitte en wateroverlast

Tuin van Sonja in Aa-landen voor en na de vergroening
Foto: Ingezonden foto

De zomer is in aantocht en heeft steeds vaker hitte in petto. Groen in plaats van tegels of grind in je tuin zorgt voor verkoeling, de tuin wordt mooier en er is meer biodiversiteit. Ook kun je met minder steen wateroverlast bij hoosbuien tegengaan. Dat is de insteek van SWZ, Stichting Straatboer en Gemeente Zwolle. Zij gaan huurders helpen hun tuin te vergroenen.

De komende tijd worden in Zwolse wijken elke week versteende voortuinen omgetoverd tot groene tuinen. Stichting Straatboer gaat samen met bewoners aan de slag in de voortuin. Huurders van SWZ met een versteende voortuin kunnen zich hiervoor aanmelden.

Yvonne van Langen, wijkconsulent bij SWZ, is blij met de actie. “Groene voortuinen dragen bij aan de leefbaarheid in de wijk. Het ziet er mooi uit, het is goed voor de afwatering en geeft verkoeling in de zomer. Heel leuk om te zien dat er al zoveel enthousiaste bewoners meedoen!”

Sonja woont in de Aa-landen en deed al mee aan het vergroeningsproject van SWZ. “Ik vind het heel leuk dat SWZ en partners huurders zo ontzorgen, meedenken en dat we ook nog samen aan de slag kunnen. Ik ben ook blij met het zaaien van goudsbloemen tussen de vaste planten. Mijn vader had vroeger ook altijd goudsbloemen.”

Meedoen kan via www.swz.nl/straatboer. Er is plek voor honderd tuinen. Na een half jaar komt een van de straatboeren terug bij de deelnemers. Samen met hen doen ze het onderhoud en geven ze tips en advies.

Foto's 2
Tuin van Sonja in Aa-landen voor en na de vergroening - Foto: Ingezonden foto
Tuin van Sonja in Aa-landen voor en na de vergroening
Foto: Ingezonden foto
Ahmeds tuin in Stadshagen na de make-over - Foto: Ingezonden foto
Ahmeds tuin in Stadshagen na de make-over
Foto: Ingezonden foto

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)