Het weer: Lente na een koude start

Noorderkolk
Foto: Hans Smit

Vrijdag gaat zonnig maar koud van start in Zwolle. Onder een heldere nachthemel is het kwik naar het vriespunt gedoken. Op neushoogte er iets boven, aan de grond op sommige plaatsen er mogelijk een fractie onder. Nadat de zon om 6.41 uur is opgekomen, stijgt de temperatuur in de stad naar 13 tot 15 graden.

Indrukwekkend warm is dat niet, er staat echter weinig wind. Het voelt in de zon al gauw behaaglijker aan dan de thermometer aanwijst. Het is een mooie lentedag met een zwakke zuiden– tot zuidoostenwind, veel zonneschijn en een blauwe lucht, waarin zich tegen de middag stapelwolken vormen. Deze zijn puur decoratief, we verwachten niet dat ze uitgroeien tot een buitje. Sommige weermodellen menen dat in de middag en avond toch een enkel pechbuitje kan ontstaan.

In de nacht naar zaterdag is het helder en koelt het flink af. Het kwik nadert het vriespunt. Wolkeloos is het zaterdag overdag niet lang. De wind is tijdelijk noordelijk en daarvandaan komen wolkenvelden. Oorzaak van de winddraaiing is een lagedrukgebiedje dat over Frankrijk trekt. Het zuigt lucht uit het noorden aan en doet dat met verve. Zaterdagochtend waait er een dikke windkracht 4 door de straten van Zwolle. De middagtemperatuur is circa 12 graden, maar met die wind voelt het een stuk kouder aan. De zon wordt ook nog eens afgeschermd door wolkenvelden, vooral in de tweede helft van de dag.

Zondag ligt Zwolle nog steeds in die noordelijke stroming. De kans op een zonloze dag vanwege wolkenvelden van zee lijkt groot. Er kunnen een paar druppeltjes motregen uit de wolken vallen. De wind uit noordelijke richtingen is minder prominent dan op zaterdag.

Na het weekend zorgt een groot hogedrukgebied boven Scandinavië bij ons voor aanvoer van lucht uit het oosten tot zuidoosten. De middagtemperaturen gaan langzaam maar gestaag omhoog naar misschien wel 20 graden aan het eind van de nieuwe week. De zon doet lekker mee en de regenkansen zijn klein.

Foto 1
Noorderkolk - Foto: Hans Smit
Noorderkolk
Foto: Hans Smit

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)