Geen lelijk zwart zonnepaneel op gevel stadskantoor maar een gekleurde

Foto: Gemeente Zwolle

Wethouder Monique Schuttenbeld heeft donderdag de nieuwe zonnegevel op het Zwolse Stadskantoor geopend. De zonnegevel bestaat uit gekleurde zonnepanelen in de kleur van de gevel. Het is de grootste aaneengesloten gekleurde gevel in Nederland, met het hoogste energierendement.

Deze nieuwe ontwikkeling in de ‘wereld van zonnepanelen’ maakt het mogelijk dat gevels niet ontsierd worden door de bekende zwarte of donkerblauwe zonnepanelen. Ongeveer ieder gebouw kan hierdoor van duurzame energie worden voorzien met zonnepanelen in dezelfde kleur als de gevel. In Nederland is bijna drie keer zoveel ruimte op gevels als op daken.

De gemeente Zwolle wil in 2040 klimaatneutraal zijn. “Daarbij hebben we als gemeente een voorbeeldrol te vervullen,” zegt de wethouder. “Het verduurzamen van onze eigen gebouwen past daarbij.” De wethouder denkt dat de gekleurde zonnepanelen de mogelijkheden vergroten om gebouwen in de stad te voorzien van zonne-energie. Ze sluit niet uit dat het zelfs een optie kan zijn voor monumentale panden. Het provinciehuis is inmiddels ook voorzien van een gekleurd zonnepaneel. Een gekleurde gevel verdient zichzelf binnen zeven jaar terug.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)