Zwolle – Tijdens het kunstfestival Zw/\rt (Zwolle Art) op 26, 27 en 28 juni a.s. zal Mens in de Ruimte als kunstenaarscollectief de samenwerking aangaan met Nijhuis BV door te exposeren in de watertoren aan de Turfmarkt. De feestelijke opening is zondag 17 mei om 15.00 uur.
Als onderdeel van één van de kunstroutes kunt u in de watertoren werk komen bekijken van Marlies Smit (performance), Domenique Karl (installatie), Machiel Viskaal (installatie), Anniek de Vetten (film) en Thamar van Duijn en Lenno Straatsma (muziek). Een unieke gelegenheid om de watertoren op een bijzondere wijze van binnen te komen bekijken. Bij de theebar kunt u dan terecht voor een kopje thee. Mens in de Ruimte is een initiatief van jonge kunstenaars in samenwerking met de gemeente Zwolle. Al enige tijd wordt er geëxposeerd in het brugwachtershuisje aan de Hanekamp. Momenteel hangt er werk van Lucas Mossing. Inmiddels zijn er drie brugwachtershuisjes beschikbaar voor expositie van hedendaagse kunst. Midden tussen de continue stroom van het verkeer en voorbijgangers is het werk van beginnende kunstenaars in deze ruimten te bezichtigen.
Het brugwachtershuisje is een laagdrempelige expositie ruimte, in de openbare ruimte. Zowel voor de kunstenaar(esse)s, als voor de mens die zich door / in de openbare ruimte begeeft. De ruimte is onvermijdelijk aanwezig. We dwingen de mens niet om te stoppen, maar evenmin kunnen zij de kunst negeren.
Bezichtigers kunnen hier niet binnenkomen; er bestaat enkel de mogelijkheid om van buiten naar binnen te schouwen. Omdat het huisje voornamelijk uit ramen bestaat, bied zij deze mogelijkheid.
Het brugwachters huisje bevind zich op de brug waar de Hanekamp overgaat in de Luttebergstraat.
In deze ruimte, bestaat ook de mogelijkheid om weers-on-bestendige-materialen in de openbare ruimte te tonen. (Bijvoorbeeld papier of stof e.d.) Het brugwachtershuisje nodigt uit om, als kunstenaar,
met en in deze beperkte ruimte, een interactie aan te gaan.
Maar ook om deze interactie te zoeken met de ‘openbare mens’, door middel van zijn/haar werk. Zo ook is de bedoeling dat de kunstenaar deze laatste interactie opzoekt.
Het brugwachtershuisje was onze eerste projectmatige stap, waarna wij onze voetsporen konden volgen, de watertoren in.
Wat doet Mens in de Ruimte?
Mens in de Ruimte wil zich inzetten om kunst dichter bij de toeschouwer te brengen, om hiermee een dialoog aan te gaan. Doordat de kunstenaar zich laat inspireren door deze glazen huisjes, krijgt de kunst een extra dimensie en de toeschouwer zicht op wat er nu speelt binnen de kunst.
Mens in de Ruimte geeft jonge kunstenaars de ruimte iets van zichzelf te laten zien midden in de stad, reclame te maken voor de toekomst.
Op de website www.MensindeRuimte.com is meer achtergrond informatie te vinden over de exposerende kunstenaars en de mogelijkheid te reageren op het werk.