Einde seizoen voor Landstede Hammers: ‘Geknokt, gewonnen en toch verloren’

Foto van auteur

Foto: Orange Pictures

Het seizoen van Landstede Hammers is ten einde. In een spectaculaire wedstrijd wonnen de Zwollenaren maandag met 100-92 van Royal Liège Basket, maar genoeg was het niet. In Luik verloor de ploeg met vijftien punten.

Zo op het oog leek het alsof The Hammers nooit in de nabijheid kwamen van de volgende ronde. Maar… wat als de uitmuntende Boyd van der Vuurst de Vries wel zijn driepunter raakte in plaats van de speler van de serie Niels van der Eynde, dan was het verschil veertien in plaats van acht geweest. Wat als Dragos Diculescu zijn schitterende driepunter niet liet volgen door een onbesuisde fout met bonus waardoor… ‘Als’ telt niet, het resultaat telt.

Daarmee is Landstede Hammers uitgeschakeld. De ploeg heeft gevochten voor wat het waard is en heeft een geweldige energie op de speelmat gelegd, maar de cruciale punten vielen niet.

Een goede start

Waar in Luik na tien minuten een ontluisterende 29-11 op het scorebord stond, begon de ploeg gisteravond veel beter. Duje Dukan toverde twee ballen binnen voor 4-0. Helaas is de verdediging dit seizoen de achillespees voor de Zwolse ploeg geweest. De razendsnelle Angel Rodriguez en de alleskunner Niels van den Eynde brachten de Zwolse ploeg in een onmogelijke positie (5-10).

Luik-coach Brad Greenberg was met zijn verkeerde been uit bed gestapt en solliciteerde nadrukkelijk naar technische fouten. Na 3.30 minuut was het raak: de eerste werd hem toebedeeld. Het was een wonder dat het tot de tweede helft moest duren voordat de coach zijn tweede incasseerde.

Het hielp de Zwollenaren in ieder geval in het zadel. Boyd van der Vuurst de Vries en Roel van Overbeek knalden drietjes binnen en na een onreglementaire stop voegde Felix Terins er drie vrije worpen aan toe. Hernieuwde drietjes van Roel en Duje Dukan zorgden voor een 27-24 kwartstand.

Kwart twee

Ook in kwart twee wisten beide ploegen gemakkelijk het netje te vinden. Dat kwam enerzijds door het scherp afgestelde vizier; anderzijds kregen schutters doodeenvoudig te veel tijd en ruimte om zorgvuldig te mikken.

Vanaf de vrijeworplijn lieten The Hammers het echter wel afweten. De gratis punten liet de ploeg liggen: in de eerste helft stonden er zeven missers op de sheet. Dan sta je geen twee, maar negen punten voor. Het mocht echter niet zo zijn.

Genieten viel er genoeg. De dunk van Arnaldo Toro Barea, na een assist van Ralf de Pagter, was een hoogtepunt. Arnaldo behaalt zijn zoveelste doubledouble: veertien punten en vijftien rebounds. De buzzerbeatende driepunter van Niels van den Eynde en zijn assists achter de rug langs waren om van te likkebaarden.

Begin tweede helft

Na een ruststand van 50-48 begon de ploeg goed aan de tweede helft. Na een aaneenschakeling van technische fouten stond er snel 59-52 op het bord. Boyd van der Vuurst de Vries bleef met assists strooien, elf in totaal, maar miste dan wel een cruciale driepunter om het verschil boven de tien te zetten waar Avelon John Junior in de tegenaanval wel een drietje binnenschoot.

Mark van Schutterhoef vluchtte in een time-out: “Geef niet zoveel gemakkelijke schoten weg. Kom op, we hebben een kans!” De energie was er weer: met 76-70 brak het slotkwart aan. Nog negen punten in te halen voor een gelijke stand.

Knokken tot het einde

Toen assistent-trainer Daniel Grutt op 8.12 een time-out nam na een 9-0 run, stond er 83-72 op het bord. Helaas voor de Zwollenaren vielen de drietjes niet meer en volgde een 0-8 tegenzet. De ploeg bleef onder bezielende leiding van Roel van Overbeek knokken en kwam na een drietje van Roel zelf weer op 98-89.

Daarna vertraagde Luik genoeg en was het alleen Boyd van der Vuurst de Vries die na een steal nog scoorde. Met een prachtige dunk van Jarnelle Hagins op assist van Angel Rodriguez werden de laatste punten van het seizoen opgetekend: 100-92.

Het publiek beloonde The Hammers met een welgemeende ovatie. Geknokt, gewonnen en toch verloren. Op naar een nieuw seizoen.

Door: Remco van Vliet

Foto's 3
Einde seizoen voor Landstede Hammers: ‘Geknokt, gewonnen en toch verloren’ - Foto: Orange Pictures
Foto: Orange Pictures
Einde seizoen voor Landstede Hammers: ‘Geknokt, gewonnen en toch verloren’ - Foto: Orange Pictures
Foto: Orange Pictures
Einde seizoen voor Landstede Hammers: ‘Geknokt, gewonnen en toch verloren’ - Foto: Orange Pictures
Foto: Orange Pictures