Fundatie presenteert tentoonstelling Caldic Collectie

Zwolle – Museum de Fundatie presenteert vanaf 21 mei in het Paleis a/d Blijmarkt in Zwolle de tentoonstelling Caldic Collectie – Artists’ Books. De omvangrijke verzameling kunstenaarsboeken van Joop van Caldenborgh is met deze presentatie voor het eerst voor een breed publiek te zien. Op de tentoonstelling zal werk van ondermeer Jean Arp, Louise Bourgeois, Sonia Delaunay, Wassily Kandinsky, Ellsworth Kelly, Joan Miró, Fernand Leger, Sol LeWitt, Henry Matisse, A.R. Penck, Pablo Picasso en Andy Warhol worden getoond. Weblog Zwolle nam alvast een kijkje.


 De laatste werkzaamheden voor de opening…

Joop van Caldenborgh, oprichter van chemiebedrijf Caldic BV, is één van de grootste privéverzamelaars van beeldende kunst in Nederland. De Caldic Collectie is met name bekend om zijn verzameling moderne en hedendaagse schilderkunst, fotografie en de beeldentuin op het landgoed Clingenbosch in Wassenaar. Weinig mensen weten dat Van Caldenborgh ook een uitgebreide collectie kunstenaarsboeken bezit. Deze verzameling is ontstaan vanuit zijn liefde voor kunst en voor literatuur die zich verenigen in het medium kunstenaarsboek. Tot op heden is deze deelcollectie alleen kleinschalig te zien geweest op het kantoor van Caldic Collectie in Rotterdam. In Museum de Fundatie is tot en met zondag 30 augustus 2009 voor het eerst een prachtig overzicht van zo’n zestig kunstenaars te zien die ieder op hun eigen, uitzonderlijke wijze het kunstenaarsboek gestalte hebben gegeven.


Roman Ondák zette de boeken van zijn literaire helden waaronder Franz Kafka letterlijk op sterk water…


Een kunstenaarsboek van Chuck Close…


Covers van het tijdschrift Wendingen. Het tijdschrift verscheen voor het eerst in 1918, kwam in veertien jaar 116 maal uit. De omslagontwerpen geven een indrukwekkend tijdsbeeld van stijlen en trends in de beeldende kunst aan het begin van de twintigste eeuw…

 


Twee installaties van Sabrina Mezzaqui. In de laatste verknipte ze een exemplaar van Dantes Divina Commedia tot een spiraalvorm die de reis naar de hemel en de hel visualiseert...


Roman Ondák zette de boeken van zijn literaire helden waaronder Thomas Mann, Franz Kafka, James Joyce en Oscar Wilde letterlijk op sterk water omdat hij meent dat wat deze auteurs hebben geschreven nooit verloren mag gaan…


Pagina’s uit Jazz, een grote klassieker binnen het genre kunstenaarsboek. Handgeschreven teksten van de kunstenaar zelf worden afgewisseld met tientallen collage-achtige illustraties in de meest sprankelende kleuren…

Artists’ Books

Dat kunstenaarsboeken zelden in musea te zien zijn, heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat een boek zich niet makkelijk laat tonen aan een groot publiek. Een boek is eigenlijk een tentoonstelling voor één persoon. Het liefst houd je het vast, wil je er doorheen bladeren en de geur van het papier opsnuiven. In de bijzondere presentatiewijze van de tentoonstelling Caldic Collectie – Artists’ Books in Museum de Fundatie blijft de intimiteit van deze ervaring voelbaar.

Weinig mensen zijn bekend met het medium kunstenaarsboek. De schilderijen of sculpturen van Pablo Picasso, Henri Matisse, Louise Bourgeois en Richard Long zijn beroemd, maar dat deze kunstenaars ook boeken hebben gemaakt of hebben geïllustreerd is relatief onbekend. Speciale uitgaven in kleine oplages, gedrukt op bijzondere papiersoorten, voorzien van bijvoorbeeld geborduurde illustraties of het boek als uitgangspunt voor een ruimtelijke collage: de meeste kunstenaars kiezen heel bewust voor het medium boek, omdat zij vinden dat hun idee alleen in boekvorm verteld kan worden.


De spaanse kunstenaar Alicia Martin maakte een dynamische sculptuur, een stroom van boeken die langs de muur omhoog lijkt te kruipen. Ze maakt van het boek een object dat een eigen leven lijkt te leiden…

 

Ieder kunstenaarsboek heeft zo zijn eigen aantrekkingskracht. Soms is dit de bijzondere relatie tussen de kunstenaar en de schrijver, zoals bij Marino Marini die illustraties maakte bij de gedichten van zijn tweelingzus. Soms de manier van het tot stand komen van een boek – Kasper Andreassen en Tine Melzer tekenden in hun onderzoek naar het gezegde ‘The grass is greener…’ dagen achtereen boeken vol met grassprieten. Roman Ondak zette juist de boeken van zijn literaire helden waaronder Thomas Mann, James Joyce en Oscar Wilde letterlijk op sterk water omdat hij meent dat wat deze auteurs hebben geschreven nooit verloren mag gaan. De expositie Caldic Collectie – Artists’ Books laat zien hoe diverse kunstenaars op unieke wijze met het medium boek omgaan. Het toont de ontwikkeling die het kunstenaarsboek in een kleine eeuw heeft ondergaan: van Marius Bauers illustraties voor Le Livre des Mille Nuits et Une Nuit tot aan de boekobjecten van Richard Artschwager en Sabrina Mezzaqui.

Caldic Collectie – Artists’ Books wordt gemaakt in nauwe samenwerking met de Caldic Collectie te Rotterdam. Bij de tentoonstelling verschijnt de rijk geïllustreerde publicatie Caldic Collectie – Artists’ Books met tekstuele bijdragen van Joop van Caldenborgh, Suzanne Swarts en Ralph Keuning.


Andy Warhol

Museum de Fundatie beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst die zijn oorsprong vindt in de verzameling van de oud-directeur van Museum Boijmans Van Beuningen Dirk Hannema en later belangrijke aanvullingen kende met ondermeer de kunstcollectie van de Provincie Overijssel. Museum de Fundatie heeft twee schitterende locaties: Kasteel Het Nijenhuis bij Heino en het Paleis a/d Blijmarkt in Zwolle.”

Museum de Fundatie wordt ondersteund door de BankGiro Loterij.

Tentoonstelling: Caldic Collectie – Artists’ Books

Periode:       21 mei t/m 30 augustus 2009

Locatie:       Museum de Fundatie, Paleis a/d Blijmarkt, Blijmarkt 20, Zwolle

Openingstijden: Di t/m zo, 11.00 uur – 17.00 uur

Informatie:      www.museumdefundatie.nl of 0572-388188

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)