Al is de muskusrat nog zo snel, WDODelta vangt hem wel

Foto van auteur

De muskusrattenbestrijders van WDODelta gebruiken steeds vaker een quad.
Foto: WDODelta

De muskusrattenbestrijders van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) gebruiken steeds vaker een quad om hun werk uit te voeren. En dit zal de komende jaren alleen maar toenemen.

Het gebruik van een quad verlicht de arbeidsomstandigheden van dit fysiek vaak zware beroep. Daarnaast kunnen de bestrijders makkelijker en sneller sloten afspeuren naar muskusratten en voor het controleren van de vangmiddelen. Dat gaat rijdend veel sneller dan lopend.

Het waterschap beschikt over veertien quads. Deze worden het hele jaar door ingezet. “Hierbij houden wij rekening met het vee in het land en de staat van het gewas,” zegt Goos, teamleider muskusrattenbestrijding bij het waterschap. “We doen er alles aan om geen overlast te veroorzaken.”

Muskusratten worden gevangen omdat ze gangenstelsels en holen graven in dijken en oevers. Deze raken daardoor verzwakt en kunnen instorten. De ‘waterkonijnen’, zoals de dieren ook worden genoemd, eten waterplanten en landbouwgewassen.

“Bestrijding is nodig voor onze veiligheid. Nederland ligt voor ruim 60 procent onder de zeespiegel. Om de populatie terug te dringen, is dit in ons land bij wet geregeld,” aldus Goos.

Foto 1
De muskusrattenbestrijders van WDODelta gebruiken steeds vaker een quad. - Foto: WDODelta
De muskusrattenbestrijders van WDODelta gebruiken steeds vaker een quad.
Foto: WDODelta