Het weer: Stralend zonnig na een frisse start

Foto van auteur

Kunstwerk ‘Mars Orange’ bij landgoed Zandhove.
Foto: Ank Pot

Vrijdagochtend vroeg is het na een heldere nacht behoorlijk fris: rond 5 graden. Vervolgens gaat de zon Zwolle bestralen met kracht 7. Zonkracht 8 is in Nederland het maximaal mogelijke en daar zitten we dus dichtbij. Wie langer buiten verkeert, kan zich maar beter insmeren met een forse beschermingsfactor.

Het standvastige, droge weer wordt veroorzaakt door hogedrukgebied Vera. Het ligt met haar kern bij Ierland en heeft een filiaal geopend boven de Noordzee. Lagedrukgebieden en ander ongerief met regen zijn daardoor kansloos in onze omgeving. Dat is nog dagen zo, hogedruk blijft bepalend voor ons weer. Af en toe een wolkenveld is niet uit te sluiten, want de wind zit vast in het noordoosten, waar lucht vandaan komt die een stukje over zee heeft afgelegd.

Op de laatste weerkaarten tekent zich geen winddraaiing naar het warmere oosten af. De temperatuur komt voorlopig niet op een zomers niveau van 25+ graden. Vrijdag en in het weekend verwachten we een middagtemperatuur van 20 graden of er iets boven. De ervaring leert echter dat krachtige zonnestraling het kwik op beschutte plekken in Zwolle flink kan oppoken.

In het pinksterweekend is het droog lenteweer met een zwakke tot matige noordoostenwind. Zondag tempert sluierbewolking de zonneschijn mogelijk een beetje.

Foto 1
Kunstwerk ‘Mars Orange’ bij landgoed Zandhove. - Foto: Ank Pot
Kunstwerk ‘Mars Orange’ bij landgoed Zandhove.
Foto: Ank Pot

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)