Brand verwoest leegstaande boerderij in Hasselt

Foto van auteur

Een uitslaande brand heeft een leegstaande boerderij in Hasselt verwoest.
Foto: Hugo Janssen

Een leegstaande boerderij aan het Schrijverswegje in Hasselt is zondag volledig door brand verwoest. Weinig inwoners van het Hanzestadje aan het Zwartewater zullen de bouwval missen. Het was velen al jarenlang een doorn in het oog.

Omstreeks 14.15 uur werd de brandweer van Hasselt opgeroepen voor een uitslaande brand in de oude boerderij. Al snel schaalde de brandweer op naar middelbrand. De brandweer uit Genemuiden, een hoogwerker van brandweer Zwolle en een waterwagen uit Vollenhove werden opgeroepen voor assistentie. De vlammen laaiden metershoog op en de rook trok over de binnenstad van Hasselt. Via social media adviseerde de brandweer mensen om ramen en deuren te sluiten.

De brandweer heeft de boerderij gecontroleerd uit laten branden en tijdens het nablussen voerde een kraan sloopwerkzaamheden uit. Bij de brand kwam asbest vrij. “In de nabije omgeving is geen asbest aangetroffen,” meldt Rik Westerbaan, woordvoerder van de brandweer IJsselland. “Het is beperkt gebleven tot het terrein waar de brand woedde.”

De boerderij, in de volksmond Aalvanger, staat aan de gracht achter het gemeentehuis van Zwartewaterland. De Aalvanger wordt door inwoners gezien als een rotte plek in de stad. Al jaren zijn er gesprekken gaande tussen de gemeente en de grondeigenaar over woningbouw. 

Foto's 5
Een uitslaande brand heeft een leegstaande boerderij in Hasselt verwoest. - Foto: Hugo Janssen
Een uitslaande brand heeft een leegstaande boerderij in Hasselt verwoest.
Foto: Hugo Janssen
De vervallen boerderij staat aan de gracht in Hasselt. - Foto: Hugo Janssen
De vervallen boerderij staat aan de gracht in Hasselt.
Foto: Hugo Janssen
De rook trok over de binnenstad van Hasselt. - Foto: Hugo Janssen
De rook trok over de binnenstad van Hasselt.
Foto: Hugo Janssen
Bij de brand is asbest vrijgekomen. - Foto: Hugo Janssen
Bij de brand is asbest vrijgekomen.
Foto: Hugo Janssen
Brandweerwoordvoerder Rik Westerbaan adviseerde omwonenden, via social media, om ramen en deuren te sluiten. - Foto: Hugo Janssen
Brandweerwoordvoerder Rik Westerbaan adviseerde omwonenden, via social media, om ramen en deuren te sluiten.
Foto: Hugo Janssen