Studentenhuisvester SSH verwijdert geen vogelnesten, oplossing vogelprobleem op Talentenplein in zicht

De zelfgemaakte constructies zijn veiliger voor vogels, maar volgens SSH gevaarlijk voor mensen bij harde wind.
Foto: Peter Denekamp

Aan het veelvuldig uitrukken van de brandweer om vogels te redden bij de studentenflats op het Talentenplein komt binnenkort een einde. Tenminste als het aan studentenhuisvester SSH ligt. Afgelopen zondag kwam de Zwolse brandweer opnieuw in actie om een jonge kauw van een vroege dood te redden. Jonge vogels komen al jarenlang klem te zitten tussen de balkondeuren en veiligheidsplaten van de appartementen. 

Meerdere studenten vertelden zondag dat SSH onlangs met een drone onderzoek uitvoerde bij de gebouwen om de vogelnesten in kaart te brengen. Volgens hen was het de bedoeling om de vogelnesten weg te halen. Van nesten verwijderen is geen enkele sprake. Dat zegt Lisa Plenders, woordvoerder van SSH.

Broedseizoen begonnen
“Het probleem met de vogels is bij ons bekend,” zegt Plenders. “De kraaien zitten in de ventilatieopeningen en wij werken aan een oplossing om die dicht te maken.” De werkzaamheden vergen wat extra tijd omdat het broedseizoen al is begonnen. “We verwachten dat het probleem voor de bouwvakvakantie is opgelost,” aldus Plenders.

Sommige bewoners bouwden zelf een constructie op de veiligheidsplaten om te voorkomen dat vogels vast komen te zitten. Als SSH het zag, moesten de bewoners het onmiddellijk verwijderen. SSH heeft daar een goede reden voor, de bouwsels die bedoeld zijn voor de veiligheid van de vogels leveren een ander gevaar op.

Ventilatieopeningen afdichten
Bij harde wind kunnen de provisorisch bevestigde planken losraken en van grote hoogte naar beneden komen. “Dat levert gevaar op voor voorbijgangers, het verkeer op de grote wegen nabij de flats en er kan flinke schade aan de gebouwen ontstaan,” aldus SSH.

Debbie Mathijsen, de voorzitter van de Zwolse fractie van de Partij voor de Dieren, is blij dat er nu geen nesten worden verwijderd. “Het is goed om te horen dat er daadwerkelijke stappen worden ondernomen,” zegt Mathijsen. Of er na het afdichten van de ventilatieopeningen geen vogels meer komen vast te zitten is volgens haar een kwestie van afwachten. “Wij zullen de situatie blijven monitoren en als het nodig is gaan we opnieuw het gesprek aan met SSH.”

Foto 1
De zelfgemaakte constructies zijn veiliger voor vogels, maar volgens SSH gevaarlijk voor mensen bij harde wind. - Foto: Peter Denekamp
De zelfgemaakte constructies zijn veiliger voor vogels, maar volgens SSH gevaarlijk voor mensen bij harde wind.
Foto: Peter Denekamp