CDA maakt zich zorgen over mogelijke storting Pfas in Kolk van Westerhuis

|   Laatste wijziging

Buitenlanden Langenholte
Foto: Landschap Overijssel

De CDA-fracties van Zwartewaterland en Zwolle zijn verontrust over de mogelijke storting van poly- en perfluoralkylstoffen (Pfas) in de Kolk van Westerhuis nabij Zwolle. Het effect op de volksgezondheid is onduidelijk, daarom stellen zij vragen aan de college’s van burgemeester en wethouders van hun gemeenten.

In een publicatie van het Ministerie van Infrastructuur en Water is de Kolk van Westerhuis aangemerkt als locatie waar met Pfas vervuilde grond gebruikt mag worden. Het is een diepe plas die in verbinding staat met waterwegen, waaronder het Zwarte Water. In 2022 is er door het RIVM geconcludeerd dat inwoners van Nederland te veel Pfas binnen krijgen via het voedsel en drinkwater en Pfas daardoor een gezondheidsrisico vormt.

“We zijn al jaren actief tegen gezondheidsbedreigende stortingen. In het verleden was dat aan de orde bij de Bomhofsplas en nu weer hier,” zegt Jan Nabers, fractievoorzitter van het CDA in Zwolle. “We willen er zeker van zijn dat inwoners van Zwolle veilig zijn en dat de regio niet verontreinigd raakt met Pfas.”

De fracties vragen of de gemeenten bekend zijn met het besluit en welke gevolgen dit besluit heeft. Zijn er gevolgen voor de inwoners, hun gezondheid, de waterkwaliteit of de natuur? En welke gevolgen heeft het besluit voor vissers die vissen in het Zwarte Water? Eveneens willen de fracties weten of er overleg is tussen de gemeenten en het ministerie, het waterschap, Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat.

Ook zijn ze benieuwd op welke wijze de waterkwaliteit wordt bijgehouden. “De locatie ligt op het grondgebied van Zwolle, maar Zwartewaterland ligt stroomafwaarts,” zegt Rudi van Zandwijk, fractievoorzitter CDA Zwartewaterland. “Ook voor Zwartewaterland kunnen er risico’s zijn.”

De antwoorden op de vragen van de christendemocraten worden binnen enkele weken verwacht.

Foto 1
Buitenlanden Langenholte - Foto: Landschap Overijssel
Buitenlanden Langenholte
Foto: Landschap Overijssel

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)