MBO Paardensport en -houderij van Zone.college heeft nieuwe leerlijn

Foto van auteur

Foto: Zone.college

De opleidingen Paardensport en Paardenhouderij van Zone.college hebben iets nieuws. In samenwerking met Nienke de Wolff van DeWolff Vaulting wordt een doorlopende leerlijn aangeboden gericht op de verbetering van de houding en zit van de studenten op het paard.

Om het onderwijs actueel en praktijkrijk vorm te geven werkt Zone.college samen met experts uit het werkgebied. De school vindt het belangrijk dat deze experts representatief zijn, Coach 5 instructeur, dat ze hun passie voor het vak graag overbrengen en dat ze paarden op een diervriendelijke manier trainen. Het verbeteren van de houding en zit van ruiters is hier een belangrijk onderdeel in. “Dit is de basis van het vriendelijk trainen van het paard onder het zadel,” aldus Zone.college.

Wie is Nienke de Wolff?
Nienke de Wolff runt sinds 2016 DeWolff Vaulting in het Drentse Wapse, inmiddels een internationale topsportstal en thuisbasis voor voltigeurs uit de hele wereld. Sinds een aantal jaren bestaat DeWolff Equestrian als zijtak, waarbij Nienke dressuurles geeft, gespecialiseerd in de houding en zit van de ruiter.

Met een achtergrond in de voltige topsport, dressuur plus de opleiding sportmanagement zorgt dit voor een basis waarmee ze ruiters van basis tot en met Grand-prix niveau en alles ertussenin goed kan begeleiden.

Nienke bezit het ORUN-coach 5 diploma, hiermee coacht zij vele voltigeurs richting EK’s & WK’s en vliegt ze de hele wereld over om niet alleen voltigeurs en paarden te trainen maar ook ruiters te ondersteunen in hun houding en zit tijdens het rijden. Nienke is bijna afgestudeerd psycholoog en als voorzitter actief geweest van zowel de Nationale voltige vereniging als het KNHS Voltigeforum.

Nienke de Wolff: “De samenwerking met Zone.college vind ik een enorme eer! Het is super dat Zone.college graag werkt met mensen uit de praktijk, die hun kennis en kunde overbrengen aan de studenten. Paardenwelzijn staat gelukkig steeds meer centraal in onze paardensport, en ook zeker binnen deze school. Ik zie het als een mooie uitdaging om de studenten van de opleidingen Paardensport en Paardenhouderij op te leiden in mijn vakgebied, namelijk de houding en zit van de ruiter. Dit is vaak een vergeten onderdeel bij het paardrijden, maar juist heel belangrijk.”

“Ik ga de studenten begeleiden bij het verbeteren van hun eigen houding en zit,” vertelt Nienke de Wolff. “Ook ga ik ze van de kennis voorzien zodat ze dit zelf kunnen toepassen als ze als instructeur aan de slag gaan! Daarnaast vind ik het ontzettend gaaf dat er meerdere specialisten en ORUN-5 coaches aangesteld zijn binnen Zone.college. Zij kunnen zich allemaal focussen op hun eigen vakgebied. Hierdoor is er een optimaal leerklimaat gecreëerd voor studenten om zich te ontwikkelen als toekomstige paardensport-professionals. Ik ben trots dat ik daar onderdeel van uit mag maken.”

Andere vakexperts
Naast Nienke de Wolff werkt de opleiding ook samen met andere experts. Zo zet Sanne Beijerman zich samen met de docenten onder andere in voor de mentale gezondheid van de studenten. Beijerman is Grand Prix dressuuramazone, KNHS gediplomeerd Coach 5 instructeur en sportpsycholoog VSPN.

Voor de paardensport opleiding werken Rien van der Schaft (Bondscoach) en Femke Beljon (Grand Prix dressuuramazone, Coach 5 instructeur) mee aan de discipline dressuur. Voor de discipline springen worden gastinstructeurs Alice Naber–Lozeman, Edward van de Bragt en Arjan Vos ingezet om de studenten te ontwikkelen tot allround ruiters.

Foto 1
MBO Paardensport en -houderij van Zone.college heeft nieuwe leerlijn - Foto: Zone.college
Foto: Zone.college