Twee mannen uit Utrecht worden ervan verdacht dat ze voor zo’n 50.000 euro aan kleding hebben weggegrist bij Derksen & Derksen in de Diezerstraat. In de vroege ochtend van vrijdag 17 maart was de exclusieve kledingzaak het doelwit van snelkrakers. De rechtbank besloot dinsdag tijdens een pro-formazitting dat twee mannen uit Utrecht langer vast blijven zitten. Justitie verdenkt hen ervan de snelkraak te hebben gepleegd.
Een auto reed op 17 maart rond 5.00 uur de uitgestorven Diezerstraat in, twee mannen stapten uit en legden fietsen voor de poller bij de Kerkstraat om te voorkomen dat de politie snel de Diezerstraat in kon rijden. Het rolluik en de voordeur van de kledingzaak werden vernield en de dieven sloegen met een auto vol kleding op de vlucht.
Autosleutels in onderbroek
Kort daarna ontdekten agenten de vluchtauto met daarin de gestolen kleding in de Esdoornstraat. In het park bij de Ruusbroecstraat kwam een hondengeleider van de politie samen met zijn diensthond Nero oog in oog te staan met twee mannen.
Het tweetal werd ingerekend, het bleken de Utrechters John H. (32) en Pieter T. (54) te zijn. Pieter T. had de sleutels van de vluchtauto in zijn onderbroek verstopt. De politie is sindsdien bezig met het onderzoek. In de auto werden behalve de buit ook een telefoon aangetroffen van Pieter T. Daarop werden afbeeldingen gevonden van het winkelpand van Derksen & Derksen.
Sporenonderzoek nog bezig
Forensisch onderzoekers zijn nog bezig met het sporenonderzoek. Zo moeten er twee handschoenen en een schoen die in de auto zijn gevonden worden onderzocht. Ook vindt er nog onderzoek aan het rechterportier van de vluchtauto plaats. Het OM verwacht dat dit over ongeveer drie weken is afgerond.
De rechters wilden dinsdag niet al te veel ingaan op de zaak, de inhoudelijk behandeling staat immers al voor 8 augustus op het programma. Wel wilden de magistraten weten waarom de twee mannen die vroege ochtend in Zwolle waren. “Ik was met een paar vrienden in het centrum die nacht,” verklaart John H. “Ik werd door de politie gepakt toen ik op weg was naar een vriend.”
Geld voor energierekening
De voorzitter van de meervoudige strafkamer vraagt of de Utrechter die nacht is wezen stappen en naar de kroeg is geweest. “Nee, gewoon een beetje rondhangen in het centrum,” antwoordt H. Als de rechter vraagt hoe de vriend heet waar hij naar onderweg was, hult John H. zich in stilzwijgen.
Pieter T. was die nacht met de vluchtauto naar Zwolle gereden. “Ik was afgezet bij een flat om die auto weer terug naar Utrecht te rijden,” zegt T. “Daar was me 1.500 euro voor geboden en ik dacht: dat is mooi voor mijn energierekening.” De Utrechter legt uit dat hij die nacht niet meer naar Utrecht wilde rijden. “Ineens lag die auto vol met kleding,” vertelt Pieter T. “Ik heb daar gewacht omdat ik er meer geld voor wilde hebben.”
De voorzitter wil weten wie hem het geld had aangeboden. “Ene Hamza was dat, een Marokkaanse jongen,” antwoordt Pieter T. vlotjes. Hij weet verder niets over Hamza, geen achternaam, geen woonplaats en niet hoe Hamza te bereiken is. Wat hij wel weet is dat Hamza die nacht samen met drie anderen in de auto zat toen ze naar Zwolle reden. Nadat T. ruzie kreeg over zijn onkostenvergoeding, zouden Hamza en zijn maten snel zijn weggerend.
Politieonderzoek duurt te lang
Monique Hilhorst, de advocaat van John H. doet haar beklag over het politieonderzoek. Zij vindt dat het allemaal veel te lang duurt: “Dat spul is aangetroffen in maart, waarom is dat pas klaar in juli?” Ze zou graag zien dat haar cliënt voorlopig op vrije voeten wordt gesteld. “Hij was werkeloos op het moment van zijn aanhouding en wil graag weer aan het werk,” aldus de raadsvrouw.
Ze toont de rechters een e-mail waaruit blijkt dat John H. aan het werk kan. “Het wordt tijd dat hij weer gaat werken. Hij zit nu op kosten van iedereen binnen,” bepleit Hilhorst. Ze vindt het ook overdreven dat H. nog steeds achter de tralies zit vanwege een verdenking van een bedrijfsinbraak.
Uitkering stopgezet
Pieter T. ziet dat ook zo, hij vindt het wel mooi geweest in het huis van bewaring. “Ik heb niemand vermoord, het was alleen maar een beetje kleding,” zegt de Utrechter. Zijn advocaat, Chris Hesen, voegt eraan dat de uitkering van T. is stopgezet sinds hij in voorlopige hechtenis zit. Daardoor is er nu al een huurachterstand van drie maanden.
De woningcorporatie heeft de advocaat laten weten dat zij T. uit zijn woning zetten als er volgende maand niet wordt betaald. “Hij was jarenlang dakloos en heeft nu een huis, die gaat als hij vast moet blijven zitten wel door het putje,” aldus Hesen. Hij krijgt bijval van zijn cliënt: “Ik heb last van nachtmerries dat ik weer dakloos word!”
Strafblad allesbehalve blanco
De officier van justitie vindt de persoonlijke belangen van de Utrechters ondergeschikt aan het belang van de maatschappij. “De inbraak lijkt behoorlijk georganiseerd, er was veel schade en het had flinke impact op de samenleving,” aldus de officier. Ook heeft ze de strafbladen van het duo erbij gepakt. John H. is volgens haar recentelijk nog veroordeeld voor een vermogensdelict. Ook het strafblad van Pieter T. is allesbehalve blanco, hij heeft van justitie het predicaat stelselmatige dader gekregen.
De rechtbank is het eens met het OM, ook zij vinden het belang van de maatschappij zwaarder wegen. Ze besluiten dat de Utrechters in voorlopige hechtenis blijven tot de zaak inhoudelijk behandeld wordt op dinsdag 8 augustus.