Zwolle – Het Hoofdbedrijschap Detailhandel (HBD) is aangenaam verrast door het compacte en sfeervolle historische centrum van Zwolle. Dat is één van de conclusies uit de HBD-Quickscan Binnenstad Zwolle, die op verzoek van Cityclub Zwolle en centrummanager John Keetman, door adviseur Mike Snijder van het HBD, is opgesteld. De aantrekkelijke sfeer komt o.a tot uiting in de uitnodigende licht gebogen vorm van de Diezerstraat, met zijn goed onderhouden en sfeervol aangelichte panden en ingetogen reclame-uitingen.
Ook de combinatie met het historische aantrekkelijke gebied aan de noordkant met prachtige oude gebouwen, stadsmuur en stadsgracht, met haar schepen met een culturele of horeca functie. De moderne component is aanwezig in de vorm van de Mediamarkt, die aan de rand van het centrum in combinatie met parkeren als een trekker en bronpunt fungeert. De op zaterdag gehouden warenmarkt op de fraai heringerichte Melkmarkt, geeft het centrum een extra impuls. De nieuwbouw op t’ Eiland, fraai van architectuur en materiaalkeuze en de horeca, vooral de vele restaurants, in o.a. fraaie middeleeuwse gebouwen en de vele terrassen geven het centrum een aparte sfeer en meerwaarde t.o.v. andere binnensteden. Toch valt er nog wel het e.e.a. te verbeteren, teneinde aan de hoge eisen van de kritische consument te kunnen blijven voldoen. Zo is het HBD van mening dat het evenwicht in het centrum van Zwolle kan worden verbeterd.
Het zwaartepunt ligt nu teveel in het noordelijk deel van het centrum. Daar zitten de meeste en bekendste winkels en loopt het meeste publiek. Om meer spreiding van het publiek te bereiken moeten de vele stegen aan weerszijden van de centraal gelegen Diezerstraat, weer een aantrekkelijke verbinding gaan vormen tussen de verschillende centrumdelen. Dit betekent dat de stegen flink moeten worden aangepakt: blinde muren open gooien, graffity weg, fietsen eruit en de bestrating en verlichting vernieuwen. Het bij het autovrije winkelgebied trekken en herinrichten van de Nieuwe markt moet het zuidelijke deel van het centrum verder stimuleren.
Ook moet de inrichting van het autovrij gemaakte centrum in overeenstemming met de functie van wandelpromenade worden gebracht. De huidige bestrating is rommelig en gedateerd en de consument verwacht een meer passende en eigentijdse inrichting in een centrum als dat van Zwolle. Door het hele wandelgebied op dezelfde manier in te richten (bestrating, verlichting, prullenbakken) ontstaat er meer eenheid in het centrum. Ook bepleit het HBD een rigoureuze aanpak van de jaren zestig bebouwing, tussen Roggenstraat en Broerenstraat. De vooral aan de noordkant veelal dichte achterkanten vormen een aantasting van het stadsgezicht en staan in schril contrast met de historische bebouwing aan het Broerenkerkplein. Andere voorstellen betreffen het aanlichten van de gevels in het hele winkelgebied en het tegengaan van de overal slordig neergezette fietsen door het aanleggen van een grote centraal gelegen (bewaakte) fietsenkelder.
Wat betreft de bereikbaarheid van het centrum stelt het HBD het realiseren van grote parkeergarages aan de oost en zuidkant van het centrum voor. Hierdoor wordt de parkeerbalans herstelt en komen de Luttekestraat en de Sassenstraat meer in de loop van het publiek te liggen. De HBD-Quickscan acht een loopbrug over de stadsgracht van de Spinhuis Bredehoek naar t’ Eiland, ter voltooiing van de looproute naar de Diezerpoortgarage, van groot belang voor de toeloop van consumenten naar en door t’ Eiland.
Tot slot zal de communicatie richting consument mbt de bereikbaarheid van het centrum en het parkeren flink verbeterd moeten worden. Bijv. door een breed verspreide flyer met daarop een heldere plattegrond met alle informatie over het parkeren, vanaf de te volgen aanrijroutes tot en met de loopafstand in minuten naar het centrum. De HBD-Quickscan Binnenstad Zwolle is door Mike Snijder in de Stuurgroep toegelicht. De ondernemers in het centrum zullen nog nader worden geïnformeerd.