Taakstraf plus voorwaardelijke celstraf voor PEC-hooligan: ‘Ik kom in het stadion om liedjes te zingen’

|   Laatste wijziging

“Tachtig procent van de harde kern draagt zwarte kleding en dezelfde Adidas schoenen,” legde Luka J. de rechter uit.
Foto: Peter Denekamp

Luka J. (19) uit Zwolle kreeg er donderdag flink van langs in de Zwolse rechtbank. Het Openbaar Ministerie bestempelde hem en andere hooligans tot een plaag. De politierechter was van mening dat het gedrag van de jonge Zwollenaar met wortel en tak moet worden uitgeroeid.

Luka J. was vorig jaar april amper 18 jaar oud. Na afloop van de wedstrijd van PEC Zwolle tegen Go Ahead Eagles trok hij met een blauw-witte bivakmuts over zijn hoofd de aandacht van een commandant van de mobiele eenheid. Die gaf direct de opdracht aan zijn notulist om de man uitvoerig te beschrijven. De jonge hooligan gooide met bierblikjes naar de ME’ers, duwde een rolcontainer naar ze en maakte opruiende gebaren om zijn makkers te bewegen zijn voorbeeld te volgen.

Supportershome ontruimd
De mobiele eenheid besloot zo’n honderd supporters, grotendeels leden van de harde kern, terug te drijven het supportershome in. Een aanhoudingseenheid werd erbij gehaald en samen met de mobiele eenheid ontruimden ze het honk van de supporters. Stuk voor stuk moesten de hooligans door een fuik en daar werd Luka J. er tussenuit gepikt en aangehouden voor zijn misdragingen eerder die middag.

Ruim een jaar geleden stuitte deze aanhouding op bezwaren van advocaat Kees Kok in de rechtbank. De agent had immers nooit het gezicht van J. gezien, alleen een man met een blauw-witte bivakmuts over zijn hoofd. Toen de jonge Zwollenaar werd opgepakt had hij een vissershoedje op.

De raadsman vond het vreemd dat zijn cliënt aangehouden is op basis van zijn overige kleding. Kleding die volgens hem door heel veel anderen wordt gedragen. Bij de rechter-commissaris gaf de agent een uitvoerige toelichting waardoor de zitting vandaag vervolgd kon worden.

Bivakmuts in clubkleuren
Luka J. ontkent iets verkeerd te hebben gedaan. Ook heeft hij een verklaring voor de bivakmuts in de clubkleuren van PEC Zwolle die tijdens zijn arrestatie aan zijn broekriem hing. “Ik heb die net als anderen gedragen tijdens een sfeeractie in het stadion.”

En die anderen droegen net als hij donkere kleding. “Tachtig procent van de harde kern draagt zwarte kleding en dezelfde Adidas-schoenen,” legt Luka de rechter uit. Vanwege de aanwezige pers in de rechtszaal wil hij niet zeggen of de kledingkeuze is om herkenning te voorkomen. Ook wil hij om die reden niet antwoorden of hij tot de harde kern van de Zwolse hooligans behoort.

De politierechter gooit het over een andere boeg en vraagt de Zwollenaar wat hij ervan vindt wat de harde kern allemaal doet. “Ik heb daar verder niets mee,” vertelt Luka. “Aan rellen doe ik niet mee.”

Taakstraf voor openlijk geweld
“Ik kom er om liedjes te zingen, niet om iets te gooien en die hele mikmak,” vervolgt de Zwollenaar. Dat hij niet zo braaf is als hij zich voordoet, blijkt als zijn doopceel wordt gelicht. Ondanks zijn leeftijd is hij al vaker in aanraking gekomen met justitie. Zo kreeg hij eerder een taakstraf opgelegd voor openlijk geweld en werd hij onlangs voor de tweede keer in zijn kraag gevat vanwege het rijden zonder rijbewijs.

De officier van justitie betreurt het dat veel mensen niet meer naar het voetbalstadion gaan omdat ze zich er niet veilig voelen. “Ik ben er wel heel erg klaar mee,” stelt de officier van justitie. “Het is een plaag voor al die mensen die genieten van deze fantastische sport.”

Hij twijfelt er niet aan dat Luka J. schuldig is en het stoort hem dat Luka J. in de rechtszaal telkens minzaam zit te lachen. Het OM wil dat de hooligan een taakstraf krijgt opgelegd van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand. Dit met een proeftijd van 2 jaar. “De gevangenisstraf die hem boven het hoofd hangt als hij weer in contact met justitie komt, is dan een goede waarschuwing,” aldus de officier.

Herkennen betekent zeker weten
“De officier kan wel heel boos worden en het is zuur voor mijn cliënt dat het OM er zo hard ingaat,” zegt advocaat Kok. Hij hoopt dat de rechter Luka vrijspreekt: “Er is maar één persoon die het gezien heeft en dan ligt een gerechtelijke dwaling op de loer.” De advocaat bepleit dat een politieman zich kan vergissen en benadrukt dat er een gat zit tussen wat de agent op papier heeft gezet en wat Luka J. verklaarde. 

De strafpleiter hoeft er niet lang op te wachten voordat hij gelijk krijg. De politierechter beaamt dat alles waar is wat de advocaat gezegd heeft. “Wat ook waar is is dat de brigadier het van het begin af aan heeft gezien en het door zijn notulist heeft laten vastleggen.” Het weegt voor de rechter zwaar dat de politieman J. herkend heeft. “Herkennen betekent dat hij het zeker weet,” concludeert de politierechter.

Verontwaardigd namens hele maatschappij
Nadat hij Luka J. schuldig verklaart, onderbreekt hij zijn vonnis. “De officier benoemde al uw minzame lachen en dat doet u nu weer,” zegt de rechter. “Ik vind dat vervelend en het getuigt van weinig respect voor politie en medemens.”

De rechter gaat vervolgens in op de stelling van advocaat Kok dat de officier boos reageerde. “Dat is niet zo,” aldus de politierechter. “De officier van justitie is oprecht verontwaardigd namens de hele maatschappij.” De rechter deelt ook de opvatting niet dat het openbaar ministerie er hard in is gegaan. “Het OM is mild vanwege zijn leeftijd, maar dit gedrag moet met wortel en tak worden uitgeroeid,” aldus de politierechter. 

Luka J. wordt geheel conform de eis van het OM veroordeeld, een werkstraf van 120 uur met een voorwaardelijke celstraf van een maand. 

Foto 1
 “Tachtig procent van de harde kern draagt zwarte kleding en dezelfde Adidas schoenen,” legde Luka J. de rechter uit.  - Foto: Peter Denekamp
“Tachtig procent van de harde kern draagt zwarte kleding en dezelfde Adidas schoenen,” legde Luka J. de rechter uit.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)