Het weer: Augustus begint met buien

Rijnlaan
Foto: Ank Pot

Dinsdagochtend komen vanuit het westen buien naar Zwolle. Ze arriveren al vroeg en blijven de hele ochtend actief boven onze omgeving. Een stevige bui met onweer is niet uitgesloten. Misschien geeft de zon tussendoor een knipoog om de moed erin te houden.

De buien zijn de nasleep van een lagedrukgebied dat dinsdag over de Noordzee naar Zuid-Scandinavië verkast. Met het wegtrekken van dat lagedrukgebied krijgen we uitzicht op een tijdelijke, kleine weersverbetering. Dinsdagmiddag is er nog kans op spetterbuitjes, dat stopt en we zien een zunig zonnetje. De wolken verdwijnen zeker niet, maar het is beter dan niks op deze eerste dag van augustus.

De temperatuur komt niet hoger dan 19 graden, na een ochtendminimum van circa 15 graden. De westenwind is matig, kracht 3 à 4.

Intussen is een volgende oceaandepressie op koers naar onze omgeving. Woensdag stuurt hij een storing met neerslag vooruit. In de ochtend vallen de eerste druppels in Zwolle, in de middag en avond volgt waarschijnlijk het klapstuk met extra veel regen. De kern van de depressie racet dan boven de Waddeneilanden langs richting Denemarken.

De zon heeft woensdag te maken met veel wolken. Misschien breekt de zon af en toe door. De depressie zuigt tijdens de passage lucht uit het zuiden aan, wat temperatuurwinst oplevert. Met een beetje hulp van zonneschijn tussen de wolken zit een temperatuur iets boven de 20 graden er misschien wel in.

Slecht nieuws voor de eerste week van augustus is dat na woensdag de middagtemperatuur verder afglijdt. Achter de depressie van woensdag draait de wind. Hij komt tot en met vrijdag uit het noordwesten met een nog koelere aanvoer tot gevolg.

Gelukkig bieden de weermodellen voor de langere termijn eindelijk hoop op stabieler weer. Volgende week neemt de kans op regen langzaam af. Hogedruk bouwt zich op en er is perspectief op wat zomerwarmte vanaf eind volgende week.

Foto 1
Rijnlaan - Foto: Ank Pot
Rijnlaan
Foto: Ank Pot

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)