Tegen Sonny M., een 36-jarige Zwollenaar, is maandag een gevangenisstraf van een jaar geëist. Hij schoot in maart zijn verloofde te hulp nadat een verwarde man haar op het Katwolderplein belaagde. Justitie verdacht de Zwollenaar aanvankelijk van poging tot doodslag. In de Zwolse rechtbank zwakte het OM de aanklacht af tot zware mishandeling. Sonny M. zit inmiddels al vier maanden achter de tralies.
Het leven van Sonny M. is niet over rozen gegaan. In onze nationale hoofdstad ging hij in zijn jongere jaren vaak in de fout. Hij bouwde een strafblad op van zo’n elf bladzijden. Sonny zette een punt achter zijn criminele loopbaan, brak met zijn ‘foute’ vrienden en verhuisde naar Zwolle.
Niet snel bang
Hier woont hij al jaren samen met zijn verloofde. Hij heeft een eigen bedrijf en de zaken gaan goed. Ook op zondag 5 maart heeft hij de hele dag gewerkt. Na de gedane arbeid besluit hij om met zijn verloofde even iets te gaan drinken in de Zwolse binnenstad. Onderweg maken ze een tussenstop op het Katwolderplein. Sonny gaat sigaretten halen bij de Albert Heijn en zijn verloofde blijft buiten wachten.
Als hij in de supermarkt staat hoort hij zijn verloofde gillen: “Ga weg, ga weg.” Sonny legt de rechters uit dat hij zijn partner inmiddels vijf jaar kent. “Ze is niet snel bang en de paniek in haar stem kan ik u niet uitleggen.” Het was voor de Zwollenaar de reden om naar buiten te rennen.
Twee keer schoppen
Daar ziet hij een verwarde man bij zijn geliefde. Hij bedenkt zich geen moment en geeft de belager van zijn verloofde een harde vuistslag op zijn kaak. Tegelijk doet hij iets met zijn voet, volgens de officier van justitie is het een ‘low-kick’ en Sonny houdt het op ‘pootje haken’. Waar beiden het over eens zijn is dat de man ten val kwam en dat Sonny hem dan nog twee keer schopt.
Het slachtoffer doet een paar dagen later aangifte van mishandeling en op 21 maart wordt Sonny aangehouden. Sindsdien zit hij vast in het huis van bewaring op verdenking van poging tot doodslag. Die tijd heeft hij nuttig gebruikt door een aantal cursussen te volgen om te leren omgaan met agressie.
“Ik weet dat ik te ver ben gegaan,” zegt Sonny tegen de rechters. Hij ziet nu in dat hij zonder iets te vragen direct geweld gebruikte en dat het verstandiger was geweest om zijn verloofde mee te nemen en de politie te bellen. “Ik bied dan ook mijn excuus aan,” zegt de Zwollenaar.
Camerabeelden te vaag
Dat de zaak niet zo simpel is, blijkt al snel. De politie nam camerabeelden in beslag en de agent die de beelden beoordeelde schrijft in zijn proces-verbaal dat Sonny zijn liggende slachtoffer twee keer schopt ter hoogte van de nek en richting het hoofd. De drie rechters hebben zich voor de behandeling van de strafzaak ook gebogen over de camerabeelden. “De beelden zijn te vaag en het heeft dan ook geen zin om deze te vertonen,” deelt de voorzitter van de meervoudige strafkamer mee. Sonny ontkent stellig de liggende man tegen het hoofd te hebben geschopt. Het was volgens hem eerder in de buurt van de heup en de flank.
Een ander punt van discussie is het letsel dat de verwarde man aan de mishandeling overhield. De aangifte bij de politie ging in eerste instantie als eenvoudige mishandeling de boeken in. Een briefje van het ziekenhuis bracht daar verandering in. In de summiere beschrijving stond: “Verdenking mandibula (medische term voor onderkaak – red.). Uitsluiten CT. Met pijnstilling naar huis.”
Met pen is er later bijgeschreven “fractuur”. Onduidelijk is wie dat erop heeft geschreven. Later vroeg het openbaar ministerie om een nadere toelichting van het letsel. Het slachtoffer verklaarde toen dat hij is geopereerd en zijn kaken met schroeven aan elkaar vast zijn gezet.
Geopereerd aan gebroken kaak
Voor het openbaar ministerie is het voldoende om het niet meer te zien als een eenvoudige mishandeling. Als de officier begint aan zijn pleidooi wordt duidelijk dat hij er ook geen heil meer in ziet om Sonny te vervolgen voor een poging doodslag. De magistraat concludeert dat er onvoldoende bewijs is dat Sonny zijn liggende slachtoffer daadwerkelijk tegen het hoofd heeft geschopt. Dat het slachtoffer geopereerd moest worden aan zijn gebroken kaak maakt het volgens hem een zware mishandeling.
“Dit is weer een sprekend voorbeeld van zinloos geweld,” aldus de officier. “Het geweld vond plaats op klaarlichte dag en veel mensen hebben het zien gebeuren. Het heeft grote impact op de maatschappij en dat reken ik de verdachte dan ook aan.” De officier eist een gevangenisstraf van een jaar, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Dit met een proeftijd van 3 jaar. Ook wil het OM dat Sonny verplichte therapie ondergaat.
Over de schreef gegaan
Jan Kees van den Brink, de advocaat van de Zwollenaar, heeft veel moeite met de conclusies en de eis van het OM. Voor hem staat het als een paal boven water dat Sonny over de schreef is gegaan. “Hij geeft dat zelf toe en weet ook dat hij dat niet had moeten doen.” De raadsman zegt dat het slachtoffer bij de politie verklaarde dat hij Sonny en zijn verloofde in de gaten moest houden. “Hij wilde andere mensen en werklieden beschermen.”
“Zonder het feit te bagatelliseren denk ik dat veel mensen iets doen als het gaat om je vriendin”
Advocaat Jan Kees van den Brink
“Zonder het feit te bagatelliseren denk ik dat veel mensen iets doen als het gaat om je vriendin,” zegt Van den Brink. De advocaat heeft de beschikbare camerabeelden bestudeerd. Net als de rechters kan hij er geen chocola van maken. Hij heeft er dan ook veel moeite mee dat een politieman wel in staat was om de beelden haarfijn te analyseren en vervolgens te beschrijven dat Sonny richting het hoofd schopte. “Ik ga daar niet in mee en vind dat u dat ook niet moet doen,” zegt hij tegen de rechters. “U kunt zelf de beelden bekijken.”
Bewijs kaakfractuur ontbreekt
Het staat voor de strafpleiter niet vast dat het slachtoffer inderdaad zijn kaak heeft gebroken. “Hij is na behandeling in het ziekenhuis naar huis gestuurd met pijnstilling,” stelt Van den Brink. “Tijdens het feit en de aangifte was hij verward. Maanden later vertelt hij dat zijn kaak met schroeven aan elkaar is gezet.”
Verdere medische verklaringen of enig bewijs van de kaakfractuur en de operatie ontbreken. De advocaat trekt het zelfs in twijfel. “Dat was dan wel duidelijk geweest bij de aangifte en had de politieagent het wel in het proces-verbaal gezet dat het slachtoffer daar met de kaken aan elkaar geschroefd zat,” betoogt Van den Brink.
De advocaat vraagt de rechters om Sonny M. een gevangenisstraf op te leggen gelijk aan het voorarrest. De rechtbank doet uitspraak over veertien dagen.