Het weer: Buien verdrijven warmte

Rijnlaan
Foto: Ank Pot

Vrijdag wordt de warme lucht het land uit gebonjourd. Dat gebeurt met veel bewolking en buien uit het zuidwesten. Hoeveel buien Zwolle over zich heen krijgt en wanneer precies is onmogelijk te voorspellen, ze kunnen de hele dag opduiken. Onweer is mogelijk, ook vroeg in de ochtend.

Wie het buiengebeuren wil volgen houdt een buien-app bij de hand. Wanneer ’s avonds operatie afkoeling voltooid is, gaat de fut eruit bij de buien. De bewolking breekt en met een beetje geluk verschijnt de avondzon nog even. De wind is vrijdag zwak tot matig uit westelijke richtingen. Valt een bui stevig uit, dan kunnen windvlagen voorkomen. Rond het middaguur is de temperatuur nog ongeveer 23 graden, daarna daalt het kwik naar uiteindelijk een graad of 13 graden in de nacht naar zaterdag.

Het weekend heeft zonneschijn te bieden tussen de stapelwolken. Zaterdagmiddag staat ongeveer 21 graden op de temperatuurkaart, wat normaal is voor eind augustus. Zondag is het iets koeler dan 20 graden, wat onder de maat is. Beide dagen kan een bui op de regio Zwolle afkomen, met een voorkeur voor de middagen. Er staat een matige wind uit het zuidwesten, kracht 3 tot 4. Bruikbaar voor windsporters, die van nature rekening houden met de verwachte windvlagen.

In de nieuwe week ligt de middagtemperatuur in de buurt van 20 graden. Elke dag kan wel een buitje naar Zwolle komen maar de zon doet heus mee. Een oceaandepressie verschijnt rond woensdag boven Engeland. Dat zal bij ons verhoogde buienactiviteit geven. Later in de week knapt het weer op door enige hogedrukinvloed. Vermoedelijk wordt de temperatuur dan een beetje opgekrikt.

Foto 1
Rijnlaan - Foto: Ank Pot
Rijnlaan
Foto: Ank Pot

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)