Na meer dan decennium bootjes verhuren gooit Mark Wessels Rondvaart Zwolle in de verhuur

Foto van auteur

Mark Wessels stopt met na vijftien jaar met Rondvaart Zwolle.
Foto: Peter Denekamp

Mark Wessels (41), eigenaar van Rondvaart Zwolle, gooit het roer om. Al meer dan tien jaar verhuurt de Zwollenaar de bekende bootjes die over de stadsgracht varen. Binnenkort gooit hij het complete bedrijf in de verhuur. Wessels is toe aan een nieuwe uitdaging in zijn leven. Door het bedrijf te verhuren wil hij een jonge ondernemer de kans bieden om het rondvaartbedrijf verder te ontwikkelen. Wessels blijft op de achtergrond aanwezig om de pachter met raad en daad bij te staan.

Geen zinkend schip
Wessels begon in 2008 met zijn rondvaartbedrijf in Zwolle. De schepen lagen destijds nog afgemeerd bij de Twistvlietbrug in Stadshagen. Zo’n elf jaar geleden verhuisde Rondvaart Zwolle naar de huidige plek in de gracht bij de Harm Smeengekade. Door de jaren heen is het bedrijf flink gegroeid. Naast een grote opstapboot ligt er een vloot van twee rondvaartboten en elf bootjes voor de verhuur.

Het bedrijf is allesbehalve een zinkend schip, vertelt Wessels. “Ik doe het nu vijftien jaar en dat is best lang voor mijn doen. Ik ben graag creatief bezig en heb eigenlijk wel alles gedaan binnen het bedrijf,” aldus Wessels. “Het bedrijf draait prima. Ik zou er een manager op kunnen zetten en dan de winst opstrijken, maar dat past niet bij mij.”

Bij de Zwollenaar draait niet alles in het leven om geld. “Toen ik jonger was dacht ik wel meer aan groei. Als je ouder wordt besef je dat er veel meer waardevolle en onbetaalbare zaken in het leven zijn.”

Pachter is de baas
Wessels gunt het een jonge creatieve ondernemer om aan boord te stappen. “Er zijn voldoende onbenutte mogelijkheden waardoor de huidige omzet nog vergroot kan worden. De winst is dan voor hem of haar.” Als eigenaar en verpachter zorgt Wessels voor alle rompslomp zoals benodigde vergunningen en de periodieke certificeringen van de boten.

De jonge ondernemer hoeft niet bang te zijn voor twee kapiteins op één schip. “De pachter is gewoon de baas en bepaalt. Mijn rol is die van coach en dat ligt me wel,” zegt Wessels. “Door de jaren heen heb ik veel ervaring opgedaan en kan de pachter tips geven en ondersteunen. Ik heb dan ruimte om nieuwe dingen te gaan doen.”

Wessels heeft momenteel geen idee wat hij wil gaan doen. Ook weet hij niet of het opnieuw iets in Zwolle is. “Zwolle is een fijne stad om in te wonen en te leven, maar het kan ook zijn dat ik een tof project in het buitenland tegenkom en daar voor ga.”

Gekkigheid op het water
De ogen van Wessels beginnen te twinkelen als hem gevraagd wordt naar de hoogtepunten van Rondvaart Zwolle. “Dat is echt een hele lijst met herinneringen. Het leukste zijn wel de festivals zoals het varen over de gracht met artiesten bij het Straatfestival en we hebben twee keer een huldiging van PEC Zwolle gedaan op het water.”

Ook stappen er geregeld kersverse bruidsparen letterlijk in het huwelijksbootje bij Wessels. “Die zijn dan net getrouwd in het stadhuis en varen met hun gasten over de gracht naar de Hofvlietvilla.”

“Al die gekkigheid op het water doet je iets,” vervolgt Wessels. “Ik heb veel lol gehad met vrijgezellengroepen toen ik jonger was. Dat hebben we inmiddels afgestoten vanwege de overlast en klachten.”

Coronatijd geen dieptepunt
In tegenstelling tot velen was de coronatijd voor Wessels geen dieptepunt. “Het was de drukste tijd voor Rondvaart Zwolle. Het enige wat mensen konden doen was met een bootje varen omdat verder niets mocht.” De ondernemer heeft er desondanks ook gemengde gevoelens bij. “Het was lastig met al die regeltjes, een gezin op een bootje mocht wel en de bewoners van een studentenhuis weer niet, om maar wat te noemen.”

Wessels heeft het toerisme in Zwolle ook zien veranderen door de jaren: “Er was elf jaar geleden nauwelijks een toerist, vijf jaar later kwam die omslag en werd de stad echt een toeristische bestemming.” Het zorgde voor volle rondvaartboten. “Zeker de helft van de mensen die een rondvaart boekt komt van buiten de provincie. De huurders van de rondvaartbootjes komen daarentegen wel uit Zwolle of de regio.”

Passie voor varen en gastvrijheid
Wessels hoopt dat hij snel een creatieve ondernemer kan vinden met passie voor varen en gastvrijheid. “Het is hard werken van april tot oktober, maar wie het goed aanpakt kan daarna genieten van vijf maanden onbezorgde vakantie,” aldus Wessels. Tijdens het seizoen kan het tegenvallen, weet Wessels uit ervaring. Als het regent is er niets te doen, zodra de zon schijnt is het vaak hollen. “Mensen huren dan een bootje of nemen een rondvaart. Het geeft een happy vibe als veel mensen op het water genieten. Het zorgt voor een leuke werksfeer in de buitenlucht.”

Dat laatste was het afgelopen weekend dan ook het geval. “Het was de eerste keer dat we ons beste weekend in september hebben gehad,” aldus Wessels. Dankzij het tropische weer was het alle hens aan dek bij Rondvaart Zwolle. “Iedereen wilde nog even profiteren van het laatste weekend met zomerweer en geef ze eens ongelijk!”

Over een paar weken komt de wal in zicht voor Wessels. Mensen die het roer van hem over willen nemen kunnen een e-mail met contactgegevens sturen naar info@rondvaartzwolle.nl.

Foto 1
Mark Wessels stopt met na vijftien jaar met Rondvaart Zwolle. - Foto: Peter Denekamp
Mark Wessels stopt met na vijftien jaar met Rondvaart Zwolle.
Foto: Peter Denekamp