Fietsers moeten (tijdens kantooruren) afstappen op Hoge Spoorbrug, de planken rammelen eruit

Foto van auteur

Buiten kantooruren dendert het fietsverkeer over de Hoge Spoorbrug.
Foto: Peter Denekamp

Fietsers en scooterrijders moeten, tijdens kantooruren, afstappen als ze van Assendorp naar Zwolle-Zuid willen. Vanwege de werkzaamheden in de Van Karnebeektunnel worden ze omgeleid via de Hoge Spoorbrug. Dat ging een tijdje goed, maar nu blijkt het vernieuwde brugdek niet bestand te zijn tegen al het fietsverkeer.

Afstappen en over de brug wandelen is dan ook het devies bij spoorbeheerder ProRail. “Fietsertje pesten,” valt op social media te lezen en de gemeente Zwolle is er ook niet blij mee. Zij proberen de werkzaamheden in de fietstunnel te versnellen om de hinder voor fietsers te beperken.

Ruim twee jaar geleden verving ProRail het brugdek van de monumentale brug. Na de vernielingen eerder dit jaar zitten de vloerplanken niet stevig genoeg meer vast om dagelijks intensief over de brug te fietsen. De spoorbeheerder besloot daarom een fietsverbod in te stellen op de gemeentelijke omleidingsroute.

Op werkdagen zet ProRail overdag verkeersregelaars in om iedereen te laten afstappen. In de avond, nacht en weekenden zijn de toezichthouders afwezig, fietsers en bromfietsers worden dan geacht de aanwijzingen op de borden op te volgen.

“We vinden dit heel vervelend voor mensen die deze alternatieve route gebruiken, daarom doen we er alles aan om het zo kort mogelijk te laten duren,” zegt Sam Rademaker, woordvoerder van de gemeente Zwolle. “In overleg met de aannemer kijken we of de wegwerkzaamheden bij de Van Karnebeektunnel versneld kunnen worden.” De geplande einddatum is momenteel nog vrijdag 13 oktober.

Foto's 3
Buiten kantooruren dendert het fietsverkeer over de Hoge Spoorbrug. - Foto: Peter Denekamp
Buiten kantooruren dendert het fietsverkeer over de Hoge Spoorbrug.
Foto: Peter Denekamp
Tijdens kantooruren zet ProRail verkeersregelaars in om fietsers te laten afstappen. - Foto: Peter Denekamp
Tijdens kantooruren zet ProRail verkeersregelaars in om fietsers te laten afstappen.
Foto: Peter Denekamp
De nieuwe vloerplanken blijken niet stevig genoeg vast te zitten sinds er dagelijks intensief over de brug werd gefietst. - Foto: Peter Denekamp
De nieuwe vloerplanken blijken niet stevig genoeg vast te zitten sinds er dagelijks intensief over de brug werd gefietst.
Foto: Peter Denekamp