Dick zien veraaltien: Datingsite

Door Dick Algra

In de jaren zestig was het Engelse Werk al een favoriete plek voor verliefde stelletjes.
Foto: Dick Algra

Toen ik net pensioengerechtigd werd, heb ik me bij de gemeente Zwolle aangemeld als Babs. Dat is een afkorting voor: Bijzonder Ambtenaar Burgerlijke Stand. Ik mocht daarna een paar honderd huwelijken sluiten in de acht jaar dat ik in functie was. En dat was heel leuk, kan ik u vertellen.

Ik moest eraan denken toen we onlangs in het Engelse Werk wandelden, het park aangelegd tegen de IJssel aan, nabij de Oude IJsselbrug. In de jaren zestig was het al een favoriete plek voor verliefde stelletjes. Er was een Zwolse uitdrukking, om over een wandelingetje in dat park te beginnen, die luidde: “Ga je mee winkels kijken in het Engelse Werk?”

Zo ligt er midden in het park een tunneltje waarvan heel lang gezegd werd: “Er zijn er meer gemaakt dan doodgeknuppeld!” Excuus voor het woordgebruik, ik citeer enkel. Waarschijnlijk schaamde men zich toen nog eigenlijk voor heel gewoon seksueel gedrag. Niet vreemd als je bedenkt dat, bijvoorbeeld condooms in die tijd bijna uitsluitend te koop waren bij ‘een speciaalzaakje’, namelijk bij Kamphuis in de Melkmarktsteeg.

In de voorgesprekken met bruidsparen kwam bijna altijd wel de vraag aan de orde: “Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?” Heel vaak werd er dan ietwat beschaamd verteld dat het bruidspaar elkaar via een datingsite had leren kennen.

Meestal zei ik ze dan dat een datingsite tegenwoordig net zo gebruikelijk is als het vroegere wandelen in het Engelse Werk. Eerlijk gezegd noemde ik dat Engelse Werk nooit. Ik gebruikte meestal Het Bolwerk, een klein parkje op de stadswal van Bolsward, in de schaduw van de Martinikerk.

Mijn moeder, die er vandaan kwam, vertelde graag hoe dat ging. De meisjes en jongens die verkering zochten, liepen in groepjes rond in het park, in de hoop een eerste contact te kunnen leggen.

Als ik dat verteld en gevraagd had naar het wezenlijke verschil tussen dat Bolwerk en een datingsite, werd de sfeer als vanzelf wat losser. Dan kwamen de verhalen over die eerste ontmoeting als vanzelf snel naar boven.

Helaas heb ik dat mijn moeder nooit kunnen vertellen. Ze zou vast trots geweest zijn. Misschien op mij, maar vooral op Bolsward. Een mooie stad om in op te groeien, met een mooi parkje waarin geen tunneltje te vinden is en er sowieso niet geknuppeld wordt.

Foto 1
In de jaren zestig was het Engelse Werk al een favoriete plek voor verliefde stelletjes. - Foto: Dick Algra
In de jaren zestig was het Engelse Werk al een favoriete plek voor verliefde stelletjes.
Foto: Dick Algra

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)